Suomen 8. parhaat?
Julkaistu: 11.04.2022 10.22

Play Like a Girl -turnaus oli joukkueellemme jälleen upea kokemus! Viimevuotinen 10. sija riitti toiseen peräkkäiseen kutsuun HJK:n järjestämässä Suomen kovimpien tyttöjoukkueiden kutsuturnauksessa. Kokemuspankkiamme kartuttivat mm. voitto Ilveksestä aurinkoisella Bolt Areenalla, voitto KaaPosta lumisateessa, ensimmäinen peli ulkomaalaista joukkuetta vastaan sekä onnistunut peli HJK:n akatemiajoukkuetta vastaan.

Alkusarjalohkossamme pelasivat HJK, Ilves ja KaaPo. HJK ja Ilves olivat viime vuoden finalistit, joten todella kovassa lohkossa oltiin, tosin Ilveksellä oli tänä vuonna kaksi joukkuetta mukana. Heti ensimmäisessä ottelussa perjantaina kohtasimme emäntäseura HJK:n. Viimevuotinen 0-1 tappio valoi uskoa siihen, että tässä on joukkue siinä missä muutkin, ja pelaamalla tästäkin selvitään. Ja nimenomaan pelaamalla, eikä vain purkamalla pitkää. Luotetaan itseemme ja osaamiseemme ja nautitaan pelistä. HJK:n tytöt liikuttivat palloa todella nopeasti pelaajalta toiselle ja olimme välillä melkoisessa myllytyksessä, mutta pääsimme silti myös hyökkäämään useita kertoja. HJK piti "Tykin" erittäin kiireisenä meidän maalissa, ja puolustusnelikkomme Hilda, Enna, Anni ja Mila olivat täystyöllistettyjä! Vielä ihan viime minuuteilla Kaisla ja Mette tehtailivat hyökkäyksen, jonka seurauksena saimme tolppalaukauksen, joka kimposi takaisin kentälle ja vastahyökkäyksestä HJK:n veto kimposikin tolpan kautta maaliin. Hävisimme pelin 3-0 mutta oli siis senteistä kiinni ettei lopputulos olisi ollut 2-1 ja sekin olisi ollut ihan ansaittu tulos. Vaikka HJK teki enemmän maaleja kuin aiemmassa kohtaamisessa, niin pelillisesti oltiin paljon paremmin mukana. Erittäin tyytyväisiä oltiin avausotteluun.

Lauantain ensimmäinen peli saatiinkin pelata upeissa puitteissa Bolt Areenalla. Kohtasimme Ilveksen ensimmäistä kertaa ikinä. Sää oli todella kylmä, ja vielä aamulla satoi lunta. Puoleen päivään mennessä sää kuitenkin kirkastui, ja saimme pelata pelin auringonpaisteessa. Ja kyllä meille aurinko paistoi myös kentällä! Ilves hyökkäsi todella kovaa alusta lähtien, ja pelasi myös fyysisemmin kuin HJK. Tytöt eivät onneksi tätä säikähtäneet vaan kaikki tilanteet pelattiin sisulla loppuun asti. Koko joukkue puolusti tiiviisti, ja saimme useita vaarallisia vastahyökkäyksiä, ja sellaisesta syntyi myös ensimmäinen maalimme. Kyllä sitä juhlittiin! Toisella puoliajalla Ilves hyökkäsi entistä kovempaa ja me puolustimme entistä tiiviimmin. Ja mikä riemu siitä repesikään kun 29. minuutilla Mette vei meidät jo 2-0 johtoon toisella vastahyökkäysmaalilla. Valmennuksessa todettiin että näistä tulee elämämme pisimmät 11 minuuttia kun tätä johtoasemaa yritetään puolustaa. Muutamilla vaihdoilla tiivistimme puolustusta entisestään, ja Mila torjui yhden paraatipelastuksen yläkulmasta. Kertakaikkisen upealla maalivahti- ja puolustuspelillä pidimme oman maalin puhtaana, ja otimme 2-0 voiton. Yksistään tämän ottelun takia olisi kannattanut Helsinkiin asti matkustaa!

Lounaan jälkeen oli pari tuntia väliä seuraavaan peliin, ja tämä aika vietettiin stadionilla pelaillen ja tanssien, ja hyvällä fiiliksellä lähdettiin seuraavaan peliin KaaPoa vastaan. KaaPo oltiin kohdattu kahdesti aiemmin, viime vuoden Kokkola Cupissa tuli 0-3 tappio ja viime PLG:ssä 1-2 tappio. Silti tiesimme, että hyvänä päivänä (kuten tänään!) tämäkin joukkue on täysin voitettavissa. Ehkä uudet valkoiset pelipaidat toivat onnea? Oma osuutensa saattaa toki olla myös kovalla treenillä ja tiiviillä joukkuehengellä :) Nämä tytöt olivat Ilvestä vastaan Joukkue isolla J:llä, ja niin myös KaaPoa vastaan. Heti alussa hyökättiin kovaa ja puolustettiin tiiviisti. Molemmissa päissä tapahtui ja peli oli erittäin vauhdikasta. Ja taas riemumme repesi, kun keskikentältä lähteneestä Annin upeasta syötöstä Tykki karkasi läpiajoon ja täräytti tilanteeksi 1-0. Tämän jälkeen puolustettiin entistä tiiviimmin, ja Hiltsu seurasi KaaPon nopeaa laitahyökkääjää kuin varjo, mutta aina askeleen edellä. Kesken pelin alkoi sataa lunta isoina hiutaleina, ja puoliajalle tultiin näissä tunnelmissa.

Kelistä hätkähtämättä jatkoimme kovaa peliä. Toisen puoliajan alkupuolella Mette karkasi läpiajoon, ja vei meidät 2-0 johtoon. Tämän jälkeen KaaPo hyökkäsi entistä kovempaa. Enna ja Hilda puolustivat boksia kuin herhiläiset, mutta yksi kauempaa tullut laukaus pääsi livahtamaan kun Milalla jo melkein sylissä ollut märkä ja luminen pallo lipsahti maaliin, KaaPo siis pääsi kaventamaan tilanteeksi 2-1. Tytöt olivat umpijäässä niin vaihdossa kuin kentällä, mutta tätä johtoasemaa ei haluttu menettää. Eikä menetetty, vaan ottelu päättyi meidän voittoon 2-1. Tämä tiesi siis toista sijaa HJK:n jälkeen tässä äärimmäisen kovassa lohkossa! Kun päästiin pukukoppiin niin tytöt tärisivät kylmästä ja juhlatunnelma oli vähän hakusessa upeasta pelipäivästä huolimatta. Tästä lähdettiin hotellille päivälliselle ja saunomaan, ja eikä valvojilla ollut kovakaan työ saada uupuneet tytöt nukkumaan.

Puolivälieriä ei tässä turnauksessa ole, vaan lohkoykköset pelaavat suoraan sijoista 1-4, lohkokakkoset sijoista 5-8 jne. Sunnuntain ensimmäisessä pelissä kohtasimme uuden tuttavuuden FC Nokian. Tämä ottelu ratkaisi siis sen, onko viimeinen peli sijoista 5-6 vai 7-8. Tässä vaiheesssa meillä ei ollut enää mitään menetettävää, kaikki tavoitteet oli jo saavutettu ja ylitetty kun 8 joukkoon päästiin. Lähdimme siis ilolla hakemaan uusia pelikokemuksia. Ja kovaa lähdettiinkin. Mette ja Tykki pääsivät useita kertoja vuorotellen kokeilemaan FC Nokian maalivahdin venymiskykyä, ja sitähän muuten riitti! Myös Iiriksellä riitti töitä omalla maalilla, ja Isla, Kaisla, Mandi ja Hiltsu keräsivät kilometrejä laidoilla kun peli kulki vauhdilla päästä päähän. Välillä tuettiin hyökkäystä, välillä peitettiin vastustajan etenemisyritykset jo ennen boksiin pääsyä. Ehkä eniten Nokian upean maalivahtipelin johdosta tauolle mentiin 0-1 tappioasemasta. Meillä kyllä paikkoja riitti mutta ei vain saatu palloa verkkoon. Toiselle puoliajalle Nokia tuli entistä kovempaa, ja Anni pelasti kerran pallon vielä maaliviivalta mutta jatkotilanteesta vastustaja pääsi iskemään. Lopulta peli päättyi 0-3 tappioon. Pelistä jäi kuitenkin ihan hyvä fiilis, koska nokialaiset olivat mukavia, ja heidän supermaalivahtinsa kävi vielä pelin jälkeen Iiriksen maalivahtipeliä kehumassa ja tsemppaamassa.

Viimeisessä pelissä saimme taas yhden uuden kokemuksen, kun ensimmäistä kertaa pääsimme pelaamaan ulkomaista joukkuetta vastaan. IFK Lidingö Ruotsista oli siis viimeinen vastustajamme, ja tälle pelille ainoa tavoite oli nauttia pelistä. Ja kyllä me nautimme. Peli oli taas kerran tasainen, ja tilanteita riitti molemmissa päissä. Saimme useita vaarallisia maalipaikkoja, ja lopulta Mandin hienon laitanousun jälkeen lähtenyt keskitys löysi Emmin maalin edestä, ja Emmi lattoi pallon verkkoon. 1-0! Juuri ennen puoliaikaa vastustajan kulmatilanteen purkupallo tuli ikävästi suoraan kohti heidän pelaajaa, joka laittoi vastapalloon kaaripallon jota Iiriksellä ei ollut mitään mahdollisuutta saada kiinni. 1-1 tasatilanteesta lähdettiin siis turnauksen viimeiselle puoliajalle. Viimeisellä puoliajalla etenkin Kaisla ja Isla esittivät hienoja otteita puolustuksen tukena. Kaisla viuhahti pari kertaa boksissa viime hetkellä vastustajan vedon eteen, ja Isla peitti laitanousuja läpi turnauksen todella hienosti. Tästä tytöstä ei helpolla tultu ohi!

Koska enempää maaleja ei syntynyt, päättyi ottelu rankkarikisaan. Molemmat joukkueet valitsivat kolme vetäjää, meiltä kisaan osallistuivat puolustuskolmikko Hilda, Enna ja Anni, joille ei mahdollisuuksia maalintekoon pelitilanteissa juuri siunaantunut joten nyt oli heidän vuoronsa päästä yrittämään maalia. Ja maalissa tietysti jo varsinaisella peliajalla huipputorjuntoja esittänyt Iiris. Rankkarikisa meni jännäksi, kuten koko ottelu. Kolmen vetäjän jälkeen tilanne oli tasan 2-2, joten kisa jatkui kierros kerrallaan samoilla vetäjillä. Palloja meni verkkoon, ylärimaan, maalin ohi sekä tietysti maalivahtien huipputorjuntojen ansiosta takaisin kentälle. Kuvassa Iiris esittää upean syöksyn, ja torjuu jälleen yhden vastustajan vedon. Lopulta 8. kierroksella peli ratkeaa vastustajan voittoon. Mutta jälleen vastustaja sattuu olemaan mukava, ystävällinen joukkue. Valmentaja käy Iiristä kehumassa hienoista torjunnoista ja meitä hienosta pelistä, joten tappiosta huolimatta olemme hyvällä mielellä kun turnaus päättyy näin tasaiseen ja hyvään peliin.

Turnauksesta viirejä saatiin 3 kpl, ja koska valmennukselle olisi ollut mahdoton tehtävä valita upeasti pelanneesta joukkueesta vain 3 pelaajaa, annoimme tyttöjen äänestää viirien saajat. Sanoimme että he saavat äänestää millä perusteella haluavat: tietyn pelin onnistujaa, tsemppaajaa, joukkuepelajaa, kuka ikinä heidän mielestään viirin ansaitsee. Ja tytöt olivat harvinaisen yksimielisiä, että viirin ansaitsee ainakin Iiris, sillä Iiristä äänestivät kaikki muut paitsi hän itse! Kahden muun viirin saajiksi valikoituivat Mila ja Anni. Ja mikä hienointa, kaikki tytöt saivat äänestyksessä ääniä, mikä oli täysin oikea tulos sillä koko joukkue onnistui. Meillä ei ollut "avauskokoonpanoa" ja "vaihtopelaajia" vaan meillä oli joukkue jossa oli puolustavampia ja hyökkäävämpiä pelaajia, ja tilanteen mukaan pelattiin ja tehtiin vaihtoja. Kaikki saivat runsaasti peliaikaa, ja onnistumisia tuli ihan jokaisella.

Kiitos HJK tästä turnauksesta, kiitos meidän upea toimihenkilötiimi, huolehtivaiset valvojat, innokkaat fanit ja tietysti ennen kaikkea meidän upeat tytöt! Ilo on teidän kanssa tätä matkaa kulkea! Iloa ja naurua riitti, taas mennään kohti uusia seikkailuja :)