Akatemia, Länsi kolmonen

Korsnäs FF - KPV Akatemia   0 - 1

Centralidrottsplan, Korsnäs

Akatemialle viimehetken voitto

Torstaina nähtiin Korsnäsissä perin erikoinen ja vauhdikas jalkapallon Kolmosen ottelu kotijoukkue Korsnäs FF:n sekä vieraaksi matkanneen Akatemian välillä. Olosuhteet hienolle jalkapalloillalle olivat todellakin kunnossa ja huippukuntoisella Korsnäsin keskusurheilukentän nurmella päästiin pelaamaan komeassa kesäillassa. Loppujen lopuksi Akatemia onnistui ottelun voittamaan lukemin 0-1 (0-0). Vieraiden maalin iskin ottelun lopussa vaihtomies David Mamer.

Akatemia lähti torstain otteluun lähes samalla kokoonpanolla, kuin millä Sundomissa pelattiin maanantaina. Loukkaantunut Jaakko Juvila oli sivussa sekä Sundomissa hyvin pelannut Samu Laitinen keskittyi harjoitteluun edustusjoukkueen mukana. Heidän tilalleen avauskokoonpanoon oli nostettu Aleksi Seppälä sekä Niko Välisaari. Liekö sitten väsymystä ollut Akatemian pelaajilla jäsenissä, sillä ottelun alku oli vierasjoukkueelle melkoista myrkkyä. Pallo poltti pelaajien jaloissa ja ratkaisut pallon kanssa olivat hieman hätäisiä ja sen seurauksena pallonhallinta lähes olematonta.

Suoraviivaisesti kohti Akatemian puolustuslinjaa pelannut kotijoukkue pystyi pitämään Akatemian poissa huippupaikoilta ottelun ensimmäisen puolituntisen ajan ja pystyi siirtämään kerta toisensa jälkeen paineen Akatemian päätyyn. Kovasti fyysiseen kaksinkamppailupelaamiseen panostanut KoFF saikin luotua muutaman aihion ottelun alkupuoliskolla, muttei mitään älyttömän vaarallista Akatemiankaan maalilla nähty.

Ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla alkoikin sitten tapahtua. Peli muuttui kovatempoiseksi alasarjafutikseksi, peli aaltoili päästä toiseen eikä oikein kumpikaan joukkue pystynyt hyödyntämään luikuisia vastaiskun paikkojaan. Rehellisesti sanottuna kumpikaan joukkue ei saanut aikaiseksi niin pitkiä syöttöketjuja, että maalipaikan luominen olisi ollut jollakin tapaa mahdollista omin avuin. Niinpä ensimmäinen maalipaikka aukesikin kotijoukkueelle, kun Akatemian puolustuksessa sekoiltiin oikein urakalla. Hutipotkun seurauksena kotijoukkueen pelaaja pääsi nokikkain Akatemian maalilla pelanneen Miika Töyräksen kanssa, mutta Töyräs pystyi venymään hienoon torjuntaan lähietäisyydeltä lähteneen laukauksen tielle. Melkeinpä heti tämän perään vierasjoukkue Akatemia sai ensimmäisen jakson parhaan maalintekopaikkansa. Korsnäsin puolustuslinjassa nukehdettiin hetkeksi ja Akatemian Pietro Kytölaakso karkasi läpiajoon melkeinpä keskiviivan tuntumasta. Lopputuloksena maalipotku.

- Ensimmäinen jakso oli kyllä jotain ihan käsittämätöntä. Me emme saaneet minkäänlaisia syöttöketjuja aikaiseksi vaan pallot menetettin viimeistään toisella syötöllä järkiään. Emme kommunikoineet kentällä ollenkaan, pari kolme kertaa meillä meni omat miehet samaan palloon ja tuntui että topparit olivat katollaan liukkaalla kentällä vähän väliä. Ilmeisesti siellä on osalle pelaajista tullut yllätyksenä, että kahden viikon sadekuuron jälkeen kenttä saattaa olla kostea ja liukas. Huolimattomuus leimasi oikeastaan kaikkea tekemistä ja monesti esimerkiksi hyvän katkon jälkeen annettiin ihan järkyttävä harhasyöttö. Ekaa jaksoa värittivät myös lukuisat erikoistilanteet, mutta teeman mukaan nekin menivät vähän vihkoon, puhisi Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toiselle jaksolle pelaaminen hieman rauhottui ja varsinkin ensimmäisen vartin aikana Akatemia sai painettua pelin useiden pallon riistojen jälkeen kohti kotijoukkueen maalia. Muutama aihio saatiinkiin luotua nopeiden tilanteenvaihtojen seurauksena, mutta palloa ei saatu loppupeleissä ihan niille vaarallisimmille tekopaikoille. Hieman liian usein sitä murtavaa syöttöä haettiin heti sen jälkeen kun pallo oli vastustajalta riistetty ja lähes yhtä monta kertaa se myös menetettiin tällaista yritettäessä.

- Meidän pelaamisessa näkyi maanantain matsi vielä jonkin verran, tosin olin kuvitellut sen näkyvän hieman eri tavalla kuin siten että koko porukka juoksentelee pitkin kenttää ilman sen isompaa ideaa. Toki huolimattomuus syöttämisessä sekä kontrolloinnissa on myös selkeä merkki väsymisestä, yritettiin edetä turhan nopeasti eikä oikeen saatu selkeää otetta pelaamiseen. Kumminkin toinen jakso oli mielestäni meiltä paljon ensimmäistä parempi, eli jollakin tapaa nousujohteinen esitys, Lyyski summaa.

Toisella jaksolla ei juurikaan maalipaikoilla juhlittu, alkupuoliskolla lähimpänä maalintekoa taisi olla Niko Välisaari jonka keskitys päätyrajan tuntumasta laskeutui kotirjoukkueen rimaan ja siitä takaisin kentälle. KoFF puolestaan sai parhaimmat tilaisuutensa erikoistilanteiden ja keskitysten kautta, mutta ne Akatemian puolustus selvitti miehekkäästi maalivahti Töyräksen johdolla. Muutamaan otteeseen Akatemia pääsi uhkaamaan kotijoukkueen maalia, mutta hurjasti kentällä uurastaneet Aleksi Kangasvieri, Vatteri Palosaari sekä Pietro Kytölaaksi joutuivat jokainen pettymään omien yritystensä lopputulemaan.

Täysin ympäripyöreä ottelu näytti jo tulevan päätökseen ja oikeudenmukaiseen pistejakoon kunnes vierasjoukkue iski ottelussa itsensä johtoon pelikellon näyttäessä jo täyttä aikaa. Laidalta pelattu keskityspallo ajautui onnekkaan kimmokkeen kautta vaihdosta kentälle tulleelle David Mamerille, joka malttoi vielä ottaa haltuun ja sijoittaa pallon tolpan kautta kotijoukkueen maaliin. Maali aiheutti sen verran parran pärinää kotijoukkueessa että hyvin ottelun tuominnut Antti Palomäki kävi vielä varuilta konsultoimassa avustavan erotuomarin näkemystä ennen kuin pallo kiikutettiin keskiympyrään.

Luonnollisesti kotijoukkue sai loputtomalta tuntuneen lisäajan aikana luotua painetta Akatemian päätyyn, kun tasoitusosumaa jahdanneet kotijoukkueen pelaajat laittoivat kaiken peliin. Muutamaa erikoistilannetta lukuun ottamatta Akatemia puolusti lopun mallikkaasti ja pystyi pitämään kotijoukkueen pääsääntöisesti laitakaistoilla sekä sopivan etäisyyden päässä vaarallisimmilta sektoreilta. Ottelun loppuvihellys toi neljän lisäminuutin jälkeen helpotuksen viikon toisen ottelunsa urakoineiden pelimiesten kasvoille.

- Aika paljon jäi loppupeleissä parannettavaa. Sanotaan näin, että tyytyväinen olen rangaistusalueen puolustamiseen sekä siihen että jaksettiin uskoa voittoon vaikka varmaan kaikki näkivät ettei homma oikein luistanut. Hirveä määrä tehtiin töitä, mutta siitäkin iso osa ihan oman hölmöilymme takia. Voittomaalissa oli mukana onnea ja tasapeli olisi kaikin puolin ollut varmasti oikeudenmukaisin tulos, mutta olen iloinen että pystyimme naaraamaan voiton vähän heikommallakin esityksellä. Tästä on mukava lähteä valmistautumaan sarjakärki Kraftin vierailuun, Lyyski päättää.