Roolit jalkapalloseurassa osa 1
Julkaistu: 05.06.2020 00.00

Roolit jalkapalloseurassa osa 1

Roolit jalkapalloseurassa julkaisuissa, tutustumme erilaisiin rooleihin jalkapalloseuroissa.

Minkälaisissa tehtävissä ja rooleissa olet toiminut?

- Olen toiminut mm. apuvalmentajana, vastuuvalmentajana, talkoomiehenä, ottelutapahtumavastaavana, markkinointipäällikkönä, hankekoordinaattorina ja toiminnanjohtajana.

Mikä on nykyinen tittelisi ja toimenkuvasi?

- Toiminnanjohtaja n. 1000 pelaajan seurassa Etelä-Suomessa. Toiminnanjohtajana vastaan koko seuran toiminnan organisoinnista, taloudesta, strategian jalkauttamisesta, viestinnästä yms. Osallistun myös mm. erilaisiin kiertuetapahtumiin ja turnaustapahtumiin, viimeksi pesin vessoja toimistomme muuttoprojektissa, joten laaja toimienkuva on...

Milloin aloitit jalkapallon ja mikä oli unelmasi jalkapalloilijana?

- Ykspihlajan Reiman jalkapallokoulussa 80-luvun puolivälissä. Uusi Maradonahan minusta piti tietysti tulla.

Milloin aloit huomata tai huomasit, että ehkä ammattilaisuus jalkapalloilijana ei ehkä toteudukaan?

- B-junioreiden SM-karsinta tuli kierrettyä läpi ilman peliminuutteja, jolloin täysi-ikäisyyden lähestyessä muutama muukin kiinnostuksen kohde ilmaantui.

Mitä valitsit jalkapalloilijan ammatin tilalle?

- Harrastuspuolella harrastin teatteria ja monipuolisesti höntsä- ja kuntourheilua. Ammattipuolella opiskelin myyntiä ja kaupan alaa, josta sain myöhemmin ammatin noin kymmeneksi vuodeksi.

Miten ja miksi päädyit takaisin jalkapallon pariin?

- Muutin Helsingistä takaisin Kokkolaan ja tein listaa "mikä minusta tulee isona"/mitä oikeasti haluaisin tehdä työkseni, jos saisin valita mistä vain. Listan kärjessä oli jalkapallon parissa työskenteleminen ammatiksi, ehkä jopa KPV:n riveissä, jos se joku päivä olisi mahdollista. Sitten vain selvittämään miten tuota voisi lähteä ajamaan takaa... Gustafssonin Piidelle viestiä, että nyt pitää päästä mukaan toimintaan ja johonkin valmennukseen. Laitisen Matille meiliä että haluan tulla vapaaehtoisena auttamaan mm. ottelutapahtumissa yms. ja etsimään alan koulutusmahdollisuuksia.

- Alkuun silloisen C-junioreiden valmennustiimiin mukaan Peuraharjun Sepon kanssa ja parin vuoden päästä aukesi työmahdollisuus KPV Yhtiöt Oy:n riveihin, kun joukkue nousi Ykköseen.

Oletko kouluttanut itseäsi jalkapalloon?

- Olen opiskellut SPL1 -seuratoimijan tutkinnon sekä UEFA CFM -jalkapallojohtamisen tutkinnon. Lisäksi olen opiskellut lukuisia kurssimuotoisia, jalkapallon eri osa-alueita koskevia toimintoja mm. talouteen liittyen. Myös kaupan alalla opiskelemani johtamisen koulutukset ovat olleet erityisen suuresti hyödyksi jalkapallon tehtävissä.

Miksi olet vielä mukana?

- Haluan vaikuttaa ja kehittää suomalaista jalkapalloa paremmaksi. Suomalaisen jalkapallon on pakko pystyä kehittymään ja hyväksymään aiempaa paremmin uusia toimintatapoja ja uusia ajan tuomia vaatimuksia. Ei voi vain tehdä niin kuin ennenkin tai olla aloittamatta uusia toimintoja sen takia ettei ennenkään ole niin tehty tai tarvittu tehdä. Maailma muuttuu, jalkapallo valitettavan useassa paikassa ei halua/uskalla/osaa pysyä siinä mukana, tätä haluan olla muuttamassa ja parantamassa omalla panoksellani. Haluan myös olla kehittämässä jalkapalloa yhteisenä kokonaisuutena, jolloin esimerkiksi seurayhteistyö olisi entistäkin parempaa ja tehokkaampaa.

Mikä on lyhyen tähtäimen suunnitelmasi?

- Saada nykyinen seurani organisoitua vahvemmaksi ja vaikuttavammaksi toimijaksi ja saada talouden prosessit seurassa vahvemmiksi. Haluan myös päästä paremmin sisään jalkapallon valtakunnalliseen vaikuttamiseen, joko työpaikan Palloliitossa tai esimerkiksi kehitysryhmätyöskentelyn kautta

Entä, jos katsot pidemmälle, viiden tai kymmenen vuoden päähän?

- Haluan olla merkittävässä roolissa valtakunnallisessa tai kansainvälisessä jalkapallo-organisaatiossa töissä.

Mitä haluaisit sanoa pienille junioreille?

- Nauti jokaisesta päivästä! Treeneihin lähtö ei aina ole huippuinnostavaa, mutta joka kerta sieltä on hienoa lähteä kotiin, kun on saanut harjoitella Kuningaslajia.

Mitä sanot nuorille jalkapalloilijoille?

- Jokaisesta ei tarvitse tulla uutta Maradonaa tai Messiä, mutta jalkapallosta voi silti nauttia täysillä joka päivä! Mikäli haluat tehdä jalkapallon pelaamisesta itsellesi ammatin tulevaisuudessa, tulee sinun huomioida kehittyminen kokonaisvaltaisesti; joukkueharjoittelu, omatoiminen harjoittelu, fysiikkaharjoittelu, ruokavalio, riittävä uni, kehonhuolto ja palautuminen ja myös riittävä opiskelu jotta pystyt takaamaan itsellesi tulevaisuuden esimerkiksi uran päättävän yllättävän loukkaantumisen varalle. Kuulostaa osittain tylsältä, mutta huipulle ei vain ole olemassa oikotietä, sinne yrittävät jollain tasolla lähes kaikki jalkapalloa aloittavat pelaajat, mutta todelliselle huipulle pystyvät pääsemään vai ne, jotka jaksavat tehdä valtavasti töitä myös itse joukkueharjoittelun ulkopuolisten vaatimusten kanssa.

- Jalkapalloon itseensä kuuluu oleellisesti myös mm. valmentajan, pelinohjaajan, erotuomarin ja useiden hallinnon roolien mahdollisuuksia, näille mahdollisuuksille kannattaa myös pitää ovia avoimena.

Mitä sanot jalkapallon pelaamisen lopettamista suunnitteleville nuorille pelaajille?

- Osittain saman kuin edellä, mieli kannattaa pitää avoimena jalkapalloilulle, vaikka itse ei niin aktiivisesti pelaisikaan. Pelaajauran rinnalla jalkapallossa voi luoda, jopa täysammattilaisuuteen saakka, uran esimerkiksi valmentajana, erotuomarina, joukkuetoimihenkilönä tai vaikka seurahallinnon tehtävissä. Nyt perinteisen kaavan mukaan moni lopettaa aktiivisen toiminnan jalkapallon parissa parikymppisenä, ja palaa sitten omien lasten myötä kolmikymppisenä... mutta silloin "hukataan" kymmenen hyvää harrastusvuotta, jolloin jalkapallosta voi nauttia täysillä esimerkiksi apuvalmentajan tai pelinohjaajan roolista tai vaikka kesätyöntekijänä jalkapalloseurassa.

Mitä jalkapallo on antanut sinulle?

- Valtavasti ystäviä ja kontakteja, ammatin ja toimeentulon, huikeita kokemuksia niin menestysten kuin pettymystenkin kautta, vastuita ja paineita ja niiden kanssa elämisen oppimista, haastavia tilanteita joihin on pitänyt löytää luoviakin ratkaisuja... kaiken kaikkiaan upeita kokemuksia!

Edellä on varmasti jo kerrottukin mitä olet saanut jalkapallolta, mutta voisitko vielä kiteyttää?

- Ihmissuhteet ja kokemukset ovat päällimmäiset seikat sekä mahdollisuus elättää itsensä jalkapalloammattilaisena (näen ehdottomasti että olen jalkapalloammattilainen, vaikka en pelaajana olekaan!).

Kuinka todennäköistä on se, että palaat Kokkolaan ja jalkapallon pariin? Aiotko ulkomaille?

- Kokkolaan paluu on mahdollista, mutta en pidä sitä tällä hetkellä kovin todennäköisenä. Riippuu tietysti mahdollisista työtehtävistä yms. mitä mahdollisesti pääsisi tekemään. Viihdyn erittäin hyvin Helsingissä. Ulkomailla olisi erittäin mielenkiintoista päästä joskus työskentelemään, esimerkiksi kehitystehtävät UEFA:ssa jossain muodossa ovat yhtenä osana tulevaisuuden ammatillisia tavoitteita.

Terveiset Kokkolalaisille jalkapallon ystäville:

- Uskaltakaa asettaa tavoitteitta ja lähteä tekemään yhdessä huolellisia suunnitelmia ja paljon töitä niiden saavuttamiseksi.

- Enemmän pitäisi uskaltaa tarttua tehtäviin ja ottaa jossain muotoa riskejäkin, jotta toiminta voi kehittyä! Ajat ovat muuttuneet, myös seuratoiminnan pitää pystyä uudistumaan ja hyväksymään uusia asioita ja toimintamalleja...muuten toiminta hiipuu väkisinkin alaspäin - äläkää vain antako sen tapahtua!

- Yhdessä tekeminen on aina kompromissien tekoa, mutta pelkästään siten miten jokainen itse haluaa asioita tehtävän ei oikein pääse mihinkään...

Lopuksi Ile haluaa vielä antaa vihjeen.

"Jos haluat päästä nopeasti - mene yksin, jos haluat päästä pitkälle - mene yhdessä"

KPV:n Juniorit Ry


KPV Klubi

Antti Chydeniuksenkatu 71

67100 Kokkola