Esittely
Ottelutilastot
FC Kiisto - KPV Akatemia
2021 - Akatemia - Kolmonen C-lohko
Klo 19:00 Elisa Stadion, Vaasa
31
Elo

Akatemia aloittaa loppusarjan


Akatemia aloittaa Kolmosen ylemmän loppusarjan ja ensimmäinen ottelu pelataan tiistai-iltana Vaasassa FC Kiiston vieraana. Muut ylemmän loppusarjan joukkueet ovat Sundom IF, Norrvalla FF, VPS Akatemia sekä VPV.

Loppusarjat, sekä ylempi että alempi, pelataan yksinkertaisina ja lopputulemana Kolmosen lohkovoittaja pääsee karsimaan paikasta Kakkoseen. Kahden viimeisimmäksi sijoittuneen joukkueen kohtalo on hakea vauhtia sarjatasoa alempaa. Tällä hetkellä Kakkosen karsintoihin on vahvimmin ehdolla Sundom IF ja puolestaan sarjapaikkansa edestä eniten saavat pelätä Lapuan Virkiä sekä Sporting Kristina. Mainittakoon vielä, että nykymallissa runkosarjan aikana kerätyt pisteet jäävät voimaan loppusarjoihin.

- Saadaan viisi ihan hyvää ottelua kauden loppuun. Jokainen joukkueista, jotka kohtaamme loppusarjassa ovat hyviä ja suht organisoituja porukoita. Sundom nyt on tietysti omaa luokkaansa tällä hetkellä, mutta he ovatkin saaneet pelata suht hyvin kotikentällään koko kauden. Meille oli tärkeää, että pääsimme tähän ylempään loppusarjaan kaiken sen ylimääräisen draaman jälkeen mitä tässä on kauden aikana ollut, nyt voidaan ajaa sisään uusia kavereita tulevaisuutta ajatellen, Akatemian valmentaja Aki Lyyski tuumaa.

Akatemia pelaa ylemmässä loppusarjassa kaksi ottelua kotikentällään kun sekä VPV että Norrvalla FF saapuvat Keskuskentälle. Vieraissa kohdataan sitten Kiisto, Sundom IF sekä kauden todennäköisesti päättävässä ottelussa VPS Akatemia. Ihan kauhean paljoa panosta ei Akatemialla lopuissa otteluissaan ole, sillä kärki on parin turhan tappion myötä karannut jo auttamattomasti liian kauas. Seuraavat viisi viikkoa Akatemia saakin keskittyä siihen, että se sijoittuu sarjassa mahdollisimman korkealle. Oma haasteensa on sekin, ettei sopivia pelipäiviä tunnu löytyvän.

- Kovia ja erilaisia otteluita oikeastaan jokainen. Kiisto on taktisesti fiksu, rutinoitunut joukkue. Sundom taas fyysinen ja lujasti erikoistilanteisiin panostava joukkue, joka pärjää pienellä kotikentällään todella hyvin. Vepsu on meidän kaltainen porukka, kuten myös Norrvalla. VPV taas on kaikista poikkeava pelitavaltaan, mutta antoi meille hyvän opetuksen runkosarjan lopussa. Emme ole tyytyväisiä tämän hetkiseen sarjasijoitukseemme ja haluamme ehdottomasti parantaa sitä jäljellä olevissa otteluissa, vaikka esimerkiksi Sundom haluaa näköjään meidät sinne C-junioreilla, Lyyski summaa.

Ensimmäisessä ottelussa kohdattava FC Kiisto lähti sarjaan yhtenä ehdottomista ennakkosuosikeista ja ihan aiheestakin. Viime kauden päätteeksi Kakkosesta pudonnut vaasalaisnippu vahvistui vielä kauden alla kokeneilla Mustafa Makilla sekä Ville Koskimaalla. Joukkue on runkosarjan jälkeen toisella sijalla sarjataulukossa ja on takuuvarmasti Akatemialle kova kanto kaskessa.

- Rutinounut, äärimmäisen isokokoinen sekä taktisesti fiksu joukkue. Eivät paljoa hätkähdä, vaikka jollain tavalla heidän venettään saisi keikutettuakin. Kiisto on täynnä todella hyviä pelimiehiä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kokkolassa pelatessamme heillä ei varmaankaan ollut paras päivänsä ja pystyivät siltikin sen parikymmentä minuuttia meitä ihan köysissä. Mahtava haaste taas meidän jätkille, Lyyski toteaa.

Akatemialla on kauden loppua kohden ollut havaittavissa pieniä pelillisiä ongelmia. Ottelut eivät ole sujuneet läheskään sillä tavalla, jota joukkue ja valmennus ovat odottaneet. Syitä tähän on mietitty ja jonkinlainen yhteenvetokin asian tiimoilta on tehty.

- Sitoutuimistaso ei ole ollut sitä, mitä sen pitäisi meidän kaltaisessa joukkueessa olla. Sama homma kurinalaisuuden kanssa, emme voita ketään pelkästään ilmestymällä otteluareenalle. Ollaan nyt saatu harjoitella ihan hyvin, mutta poissaolijoita on paljon, opiskelut vievät aika paljon pelaajia muille paikkakunnille ja armeijakin rokottaa. On harmi, että näin käy, mutta tämä on joka vuotinen juttu, Lyyski toteaa.

Kaikesta huolimatta Akatemia matkaa tiistaina Vaasaan kolmea pistettä hakemaan, muutenhan sinne ei olisi mitään järkeä lähteä. Se, kuinka nuo kolme pistettä mukaan Kokkolaan napataan on vielä hieman auki, mutta tahtotila siihen tuntuu riittävän.

- Kyllä me halutaan Kiisto voittaa, ilman muuta. Pelaajat pitivät käsittääkseni hyvän palaverin edellisen ottelun jälkeen ja nyt siirretäänkin hieman vastuuta myös sinne suuntaan. Se on ihan sama mitä minä tai Rauno kopissa puhutaan, mikäli hommat jää kentällä piippuun. Nyt on aika näyttää mitä me osataan, Lyyski päättää.

FC Kiisto vs. Akatemia tiistaina 31.8. klo 19:00 Elisa-stadionilla.

Akatemialle tappio Vaasassa


Akatemia aloitti Kolmosen ylemmän loppusarjan tiistai-iltana Vaasassa. Paikallinen FC Kiisto oli ottelussa Akatemiaa parempi ja pisteet jäivät ansaitusti Vaasaan Kiiston 2-0 -voiton myötä.

Ottelun alku Elisa Stadionilla oli varsin tasaista pelaamista ja ensimmäisenä pallonhallinnan otti itselleen Akatemia. Muutamia ihan mallikkaitakin kombinaatioita vierasjoukkue pystyi pelaamaan, mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä, ettei mitään yltiövaarallista saatu kumminkaan Kiiston maalille luotua.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen kotijoukkue otti selkeän hallinnan pelitapahtumista ja se alkoi myös välittömästi konkretisoitumaan maalintekopaikkoina. Akatemian puolustuslinja oli todella isoissa ongelmissa merkkauspelaamisen kanssa ja nukahduksia tuli jatkuvasti. Siihen kun lisää vielä keskustassa selkeästi hävityt kaksinkamppailut, niin saa kuvan ongelmien tasosta.

Vaikka kotijoukkue kuskin paikalla ensimmäisellä jaksolla olikin, niin oli heidän johtomaalinsa kumminkin todella halpa. Jälleen kerran. Kiisto sai sivurajaheiton noin parikymmentä metriä Akatemian maalista ja pallo pelattiin selkeänä kohdepelaajana toimineelle hyökkääjälle, joka pudotti sen haltuunoton jälkeen takaisin laidalle. Laidalla Akatemialla oli kolmella kahta vastaan ylivoimatilanne, mutta niin vain Kiisto pääsi tilanteesta pois ja rangaistusalueen sisään. Tuloksena syöttö takaviistoon ja pallo maaliin.

- Ihan järkyttävää tekemistä tuossa maalissa meiltä. Oikeastaan rikottiin kaikkia puolustuspelaamisen lakeja tilanteessa ja Kiisto pystyi nämä virheet hyödyntämään. Olemme puhuneet näistä tilanteista paljon ja niitä on kyllä käyty läpi, mutta se ei näköjään riitä. Pitää keksiä uusia keinoja, että näistä päästään jo pikkuhiljaa eroon, totesi Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Avausmaalin jälkeen Akatemia pääsi mukaan peliin uudelleen, mutta kyllä kotijoukkue oli edelleen se hallitsevampi osapuoli. Sampo Rintala sekä Santeri Mäkinen pystyivät yhdessä Antti Palohuhdan kanssa luomaan muutaman maukkaan maalintekopaikan, mutta viimeistely ei tällä kertaa ollut tarpeeksi terävällä tasolla. Rintalan parikin painavaa laukausta jäivät blokkiin tai painuivat ohi sektorista. Antti Palohuhdan yritys Aleksi Seppälän laadukkaasta keskityksestä ei ihan onnistunut ja meni ohi maalin. Vastaavasti Kiistolla oli myös muutama todella hyvä maalintekopaikka, mutta niissä Akatemian maalilla pelannut Antti Vironen oli mies paikallaan ja puoliajalle mentiin Akatemian kannalta maalin tappioasemassa.

Toiselle jaksolle Akatemia nosti hieman prässipeliään ja se aiheutti kotijoukkueen pelaajille hieman enemmän ongelmia pelin avaamisessa. Tämä taas tuotti ison määrän riistoja keskialueella sekä helpotti puolustuslinjan pelaamista kookkaita hyökkääjiä vastaan. Pelaaminen varsinkin puolustussuuntaan oli huomattavasti aggressiivisempaa ja varsinkin keskialueella pelannut Akseli Matilainen oli joukkueen uuden ilmeen ruumiillistuma. Hyvä puolustuspelaaminen vei Akatemian ottelussa hieman jopa niskan päälle, mutta maalintekoon ei paineesta huolimatta ollut asiaa.

Jälkimmäisen puoliajan edetessä myös kokenut kotijoukkue lämpeni mukaan kamppailuun ja iskikin toisen osuman oikeastaan ensimmäisestä maalintekopaikastaan toisella jaksolla. Kotijoukkue sai kulman kesken Akatemian painostusjakson ja pallo toimitettiin taka-alueella päivystäneelle Ville Koskimaalle, joka nikkasi sen läheltä maaliin.

Kiiston toinen maali lamaannutti Akatemian pelaamisen hetkeksi ja varsinkin pelin avaamisessa alkoi olla todella isoja ongelmia. Syöttäminen puolustuslinjasta eteenpäin oli todella huolimatonta ja jopa surkeista syötöistä koitui useampia pallon menetyksiä vaarallisilla alueilla. Näistä hölmöilyistä kotijoukkue ei kumminkaan pystynyt enää maalisaldoaan lisäämään, vaikka muutaman huippupaikan saikin aikaan.

- Me oltiin mielestäni pelillisesti ihan hyvin mukana, eikä Kiisto ollut millään tavoin ylivoimainen. Mutta he olivat kumminkin sen askeleen verran edellä joka asiassa. Me oltiin vähän haluttomia ja huolimattomia, sellainen tahtotila, jolla tällaisia otteluita voitetaan on ollut kadoksissa jo jonkin aikaa. Onhan tämä ollut omanlaistaan sekoilua nyt jokaisella osa-alueella ja sen näkee toiminnasta monellakin tapaa, Lyyski tuumaa.

Eilisen ottelun tulos käytännössä sinetöi sen, ettei enää tarvitse haaveilla sarjan kärkipään sijoituksista. Harvinaisen kaksijakoiseen suuntaan on Akatemian kausi menossa, siinä missä alkukaudesta voittoja ja pisteitä napsui tasaiseen tahtiin hyvillä esityksillä niin nyt ollaan tilanteessa, jossa pari ottelua on mennyt ilman pisteitä ja hyviä esityksiä.

- Ei me näillä esityksillä ansaita yhtään enempää. Haasteita on kokoonpanon sekä pelaajien sitoutumisen kanssa, koen että verkostona emme saa tätä hommaa toimimaan nyt sillä tasolla, jolla sen tulisi olla. Laatuongelmat korjataan päivittäisellä työllä, mutta laadukas harjoittelu vaatii sen, että paikalla on sopiva määrä pelaajia. Nyt meillä on edessämme vielä neljä hyvää matsia ennen kuin kausi päättyy, niihin pitää löytää se tekemisen halu, Lyyski päättää.

Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
2 - 0
(1-0)
Akatemia
23' Maali Ekman Amadeus

62' Maali Koskimaa Ville
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Lokakuu   »
Kategoriat