Esittely
Ottelutilastot
VPS Akatemia - KPV Akatemia
2021 - Akatemia - Kolmonen C-lohko
Klo 12:00 Elisa Stadion, Vaasa
2
Lok

Akatemialla edessä kauden viimeinen


Akatemia päättää kautensa Kolmosessa huomenna Vaasassa. Elisa Stadionilla vastaan astelee VPS Akatemia. Ottelu Vaasassa alkaa erinäisten järjestelyiden vuoksi jo klo 12:00 paikallista aikaa.

Kauden viimeisessä koitoksessa kohdatta VPS Akatemia on KPV:n vastaavan sikermän kanssa hyvinkin saman tyylinen joukkue. Siinä missä joukkue on täynnä aikuisikään juuri kasvaneita tai sen pian saavuttavia pelaajia, niin molemmilla on myös muutama hieman vanhempi pelaaja kokoonpanossaan. "Vepsun" listoilla heitä ovat mm. Hane Birhane, veljekset Blendi ja Leart Boshnjaku sekä Antonio Teca. Jokainen heistä on Kolmosen tasolle hyvä pelimies ja varmastikin tuovat oman lisänsä nuoreen joukkueeseen. Akatemiallahan vastaavaa roolia kantavat Aleksi Seppälä, Atte Henttu, Yevhen Sabadash sekä kapteeni Valtteri Palosaari. Varsinkin nyt kun hyökkäyspään voimanpesä Antti Palohuhta parantelee polvivaivaansa.

- Vepsu on hyvin palloa liikuttava joukkue. Selkeähkö pelitapa, joka pohjaa jonkin verran Vepsun edustusjoukkueen vastaavaam. Topparina pelaavan Josep Nuorelan pelinavaaminen on heille selkeä ase ja sitä he pyrkivät sarja-avauksessa Kokkolassa hyödyntämään paljon. Hane Birhane vasemmalla on myös aktiivinen pelaaja, joka nousee paljon ja rohkeasti aina jopa viimeiseen linjaan saakka. Tällaisten tilanteiden puolustaminen on huomenna avainasemassa ja siitä tulevien tilanteenvaihtojen hyödyntäminen niin ikään. Varmasti tulossa on viihdyttävä ja vauhdikas ottelu, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Akatemia matkaa Vaasaan ilman sen suurempia panoksia. Riippumatta huomisen tuloksesta Akatemia tulee sijoittumaan sarjassa neljänneksi. VPS taas puolestaan voi voitolla nousta vielä ohi FC Kiiston, mikä tarkottaisi vaasalaisten nokkimisjärjestyksen muutosta kärkijoukkue Sundomin takana. Kiisto on tällä hetkellä sarjassa toisena, kaksi pistettä "Vepsua" edellä. Kiisto kohtaa omassa päätösottelussaan viikon kuluttua nimenomaan Sundomin.

- Ainakin minä haluan huomisen ottelun voittaa ja sen myötä jättää kaudesta jossain määrin positiivisemman mielikuvan. Uskon, että joukkue saadaan sytytettyä myös sille tasolle, että voitosta halutaan pelata. Vierasottelut ovat olleet meille haastavia tällä kaudella ja sitäkin seikkaa halutaan lähteä korjaamaan. Vastustajalla varmaan on samankaltaiset ajatukset, eli pelkästään sen pitäisi taata otteluun jonkinlaista jännitettä. Eikä saa unohtaa sitäkään seikkaa, että sarja-avauksessa hävisimme "Vepsulle" ja nyt on mahdollisuus kuitata sitä jollain tavalla takaisin, Lyyski tuumaa.

Edellisessä kohtaamisessaan joukkueet olivat vastakkain siis sarja-avauksessa nelisen kuukautta sitten. Silloin Akatemia johti kotikentällään ottelua vielä puoliajalla 2-1 -lukemin, mutta taipui lopulta useammankin edustusjoukkueen pelaajan voimin Kokkolaan saapuneelle "Vepsulle" lukemin 2-4. Paljon on vettä virrannut Suntissakin tuon ottelun jälkeen, mutta jotain on siitäkin jäänyt silti mieleen.

- Mielestäni olimme siinä ottelussa hieman epäonnisia. Tehtiin yksi oma maali juuri ennen puoliaikaa ja tuntui, että "Vepsu" kolautti jokaisesta paikastaan maalin. Meillä oli silloin sellainen tilanne, että olimme olleet koronasulun vuoksi 6 viikkoa ilman pelejä ja se näkyi otteissa. Toki vastustaja oli tuon verran parempi siinä ottelussa, ei heiltä voi mitään ottaa pois. Huomenna pitää hommat tehdä omissa paremmin, neljän maalin päästämiseen ei kyllä ole varaa, Lyyski kertoo.

Akatemialla on hieman miehistöhuolia myös kauden päätökseen lähdettäessä. Antti Palohuhta, Daw Malval, Axel Lindholm ja edustusjoukkueen mukaan matkaavat Noa Lehtonen, Pietro Kytölaakso sekä Aku Ahokangas ovat varmasti ulkona kokoonpanosta. Heidän lisäkseen Arttu Möttösen, Jaakko Juvilan sekä Aleksi Seppälän pelaaminen on vielä epävarmaa. Myös seuran B-juniorit pelaavat viikonloppuna SM-sarjaa, eikä sieltä ole edellisen ottelun tavoin tulossa apuja miehistövajeeseen. Positiivisia juttuja sen sijaan nähtiin edellisessä VPV ottelussa, kun kapteeni Valtteri Palosaari teki paluun kentille pienen loukkaantumisjakson jälkeen.

- Ei me lähdetä huomenna peruspalettia muokkaamaan, voitosta pelataan ja kriteerit minuuteille ovat samat kuin aina ennenkin. En näe mitään syytä muuttaa ajatusmaailmaa yhden pelin vuoksi, olkoonkin sitten se kauden päättävä ottelu. Olemme pyrkineet luomaan tiettyä toimintakulttuuria joukkueeseen jo parin vuoden ajan ja siitä haluan pitää kiinni. Toivotaan, että edustusjoukkueen mukaan matkaavat pelaajat saavat minuutteja, sillä niitä he tarvitsevat. Eikä sielläkään ole mikään ideaalitilanne tällä hetkellä kokoonpanon suhteen. Annetaan meillä näytönpaikka jollekin muulle ja mahdollisimman hyvät eväät onnistumiseen. Lähdetään ihan normaaliin tapaan hyvän suorittamisen kautta hakemaan hyvää tulosta, Lyyski päättää.

VPS Akatemia vs. KPV Akatemia lauantaina 2.10. klo 12:00 Elisa Stadionilla.

Akatemian kausi päättyi tappioon Vaasassa


Akatemian kausi miesten Kolmosessa päättyi lauantaina vieraskentällä kärsittyyn tappioon VPS Akatemiaa vastaan. Ottelun loppulukemat 2-0 eivät kumminkaan kerro koko totuutta pelin kulusta.

Akatemia lähti lauantain otteluun vähintäänkin haastavista lähtökohdista, sillä loppukautta kohden kovasti kiihtynyt miehistöpula iski joukkueeseen oikein toden teolla vielä ottelua edeltävänä iltana. Valmistavan harjoituksen jälkeen kävi selville, että seuraavana aamuna olisi reissuun lähdössä kaiken kaikkiaan 11 kenttäpelaajaa. Vahvistusta reissuun saatiin onneksi seuran B-junioreista, mistä mukaan matkasi kolme pelaajaa ja näin kasaan saatiin jollain tavalla kilpailukykyinen porukka.

Lähtökohdista huolimatta Akatemia aloitti ottelun pirteästi ja peli saatiin vietyä suhteellisen useasti vastustajan päätyyn. Laidoilla pelanneet Benjamin Rintala ja Valtteri Palosaari saivat hyvää taustatukea Atte Kankaalta sekä Jaakko Juvilalta ja nimenomaan tämän nelikon avulla hyökkäyksiä päästiin rakentelemaan leveyden kautta. Alun paras maalintekopaikka osui tällä kertaa kärjessä pelanneelle Atte Hentulle, joka pääsi puolittain karkuun Benjamin Rintalan komeasta esityöstä. Hentun laukauksen tielle ehti kumminkin hyvän matsin pelannut VPS-veskari Antti Latva-Kivistö. Myös Benjamin Rintala sekä Jaakko Juvila pääsivät kokeilemaan viimeistelytaitojansa, mutta heidän yrityksensä jäivät hieman vaisuiksi ja niiden pysäyttäminen ei ollut ongelma Latva-Kivistölle.

Hyvän vaiheen jälkeen VPS rokotti käytännössä ensimmäisestä maalintekopaikastaan. Pitkän ristipallon jälkeen vikkeläjalkainen Samuel Mantila sai hieman liikaa tilaa Akatemian puolustukselta ja käytti sen kylmästi hyväkseen pujottelemalla itsensä laukaisupaikkaan ja toimittamalla siitä pallon komeasti vierasjoukkueen maalin yläkulmaan.

Melkeinpä heti avausmaalin jälkeen Akatemian pelaajat luulivat jo saaneensa loistavan tasoituspaikan kun hyvin laitapuolustajana pelannut Atte Kangas purjehti vaasalaisten rangaistusalueelle ja hänet vedettiin kumoon holtittomalla taklauksella. Jopa kotijoukkueen pelaajat lopettivat tilanteessa pelaamisen, sillä melkoinen kolaus kuului puolustajan sekä Kankaan jalkojen osuttua yhteen. Pienen harkinnan jälkeen ottelun tuominnut Andre Martinez näytti vierailijalle kumminkin vain kulmapotkua. Harmillisesti myös kotijoukkueen taustajoukot myönsivät tilanteen olleen selkeästi pilkun paikka.

Yhtä kaikki, peli jatkui edelleen kotijoukkueen johtoasemassa ja ensimmäisen jakson loppua kohden myös vierailija alkoi saamaan enemmän otetta ottelun kulusta. Varsinkin tilanteenvaihtoihin hyvin reagoinut "Vepsu" iski vaarallisesti vastaan Akatemian menetyksistä. Vaarallisimmaksi tilanteeksi jäi kumminkin Kasper Polvilammen ampuna vapaapotku reilusta 25 metristä, jonka Akatemian maalilla pelannut Antti Vironen koppasi varmasti hanskoihinsa.

- Aloitettiin ottelu kaikesta huolimatta hyvin ja pystyttiin pelaamaan paljon "Vepsun" päädyssä. Saatiin muutama maalintekopaikkakin, mutta ei onnistuttu tekemään johtomaalia. Sitten vähän kesken kaiken nukahdettiin kertaalleen ja omissa soi välittömästi. Olihan siinä tilanne, josta meille olisi kuulunut rankkari, mutta nyt se jäi saamatta. Tuomarivirhe, mutta niitäkin välillä tulee. Kaiken kaikkiaan positiivinen alku ottelulle kun huomioi lähtökohdat, siitä hatunnosto pelaajille, Akatemian valmentaja Aki Lyyski kertoo.

Toisen jakson alku oli kotijoukkueen hallintaa, vaikkei mitään yltiövaarallista Akatemian maalilla nähty. Syöttäminen oli vierailijalle vähän haastavaa ja sen seurauksena hyökkäyspelaaminen tökki hieman. Varsinkin avaamisvaiheessa peli puskettiin liiaksi keskikaistalle, jossa tila ja aika kävi todella vähiin. Tosin jälkimmäisen puolikkaan edetessä alkoi myös Akatemia saamaan pelillisesti otetta huomattavasti enemmän.

Lähimmäksi tasoitusta pääsi parhaimman ottelunsa hetkeen Akatemian riveissä pelannut Benjamin Rintala, jonka yritys rohkean 1v1 -pelaamisen päätteeksi kilpistyi kotijoukkueen maalin tolppaan. Jatkotilanteeseen ehti ensimmäisenä Atte Kangas, mutta hänen yrityksensä blokkasi uhrautuvasti pelannut kotijoukkueen puolustus. Myös Valtteri Palosaari pääsi pariin kertaan kokeilemaan poikittaissyötöistä, mutta nämä yritykset jäivät ikävä kyllä sen verran piippuun, että Latva-Kivistö selvitti ne ilman isompia ongelmia.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että "Vepsu" iski ottelun ratkaisun toisen jakson ensimmäisestä maalintekopaikastaan. Kotijoukkue sai kulmapotkun reilut parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa ja pallo pelattiin puolikorkeana maalinedustalle. Tilanteessa nukahtivat hieman sekä Akatemian puolustus että maalivahti Vironen ja Hane Birhane pääsi nikkaamaan pallon maaliin olkapään korkeudelta ja vitosen viivalta. Harmittava takaisku jälleen kerran ja näistä Akatemia on joutunut maksamaan oppirahoja läpi koko kauden.

Vielä Akatemia kumminkin painoi peliä kotijoukkueen päätyyn, mutta kavennusmaalia ei lauantaina saatu aikaiseksi. Atte Hentun yritys kulmapotkusta oli lienee lähimpänä, mutta sen pystyi kotijoukkueen puolustaja komeasti putsaamaan maaliviivalta. Vaihdosta kentälle tullut Arttu Manninen pudotti pallon Valtteri Palosaarelle maalinedustalle, mutta "Vade" ei aivan ylttänyt palloon ja tässäkin tilanteessa kavennus jäi haaveeksi ja loppulukemiksi kirjattiin kotijoukkueen 2-0 -voitto. Vierasjoukkueen kannalta ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Akatemian parhaan pelaajan, Lenni Länsipään, varoitus ottelun 18. minuutilla.

- Oikeastaan tämä viimeinen ottelu oli kuin koko meidän kausi pienoiskuvassa. Lähtökohdat olivat sekavat ja kentällä osa pelaajista teki asiat vähän sinne päin joko kokemuksen puutteesta tai sitten kurinalaisuuden puutteesta johtuen. Ei oikein osattu ottaa koko kauden aikana vastuuta tekemisestämme ja tämä näkyi varsinkin ensimmäistä kautta meillä pelaavista pelaajista. Pystyttiin luomaan tässäkin ottelussa riittävästi maalintekopaikkoja aina voittamiseen asti, mutta jos nollaa ei saa rikki, niin otteluita on vaikea voittaa. Ja sitten jos samaan syssyyn tulee koomailtua omissa, niin tulokset ovat tämän kaltaisia. Näistä pitää nyt kumminkin oppia ja toivottavasti kukin pelaajista kasvaa taas talven aikana sekä pelaajina että ihmisinä tässä sarjassa vaaditulle tasolle kokonaisvaltaisesti, tuumi Lyyski.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Jaakko Juvila, Atte Kangas, Elias Mikkola (86. Akseli Mikkola), Jimi Hackspik, Jouni Ahvenkoski, Akseli Matilainen, Lenni Länsipää, Benjamin Rintala (75. Atte Rönkä), Valtteri Palosaari (86. Juuso Kamutta), Atte Henttu (62. Arttu Manninen).

Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
2 - 0
(1-0)
Akatemia
26' Maali Mantila Samuel

68' Maali Birhane Hane
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Lokakuu   »
Kategoriat