Esittely
Ottelutilastot
NIK - KPV Akatemia
2021 - Akatemia - Kolmonen C-lohko
Klo 15:00 Nykarleby, Skogsvallen
17
Hei

Akatemia lauantaina NIK:n vieraaksi


Akatemia matkaa lauantaina Uuteenkaarlepyyhyn, missä Kolmosen ottelussa vastaan asettuu paikallinen NIK. Tämän ottelun piti jonkin otteluohjelmaversion mukaan olla sarjan avauskierroksen ottelu, mutta tunnetuista syistä ottelu jouduttiin siirtämään ja loppujen lopuksi molemmille joukkueille sopiva päivämäärä löytyi tulevalta lauantailta.

NIK on vastustajana Akatemialle tuttu, sillä joukkueen kanssa on pelailtu Kolmosen otteluita vastakkain jo parisen vuotta. Lähialueen joukkueena myös NIK:n pelaajat ovat Akatemian pelaajille tuttuja, sillä moni heistä on kohdattu junioriotteluissa mm. Pietarsaaren Jaron paidassa. Joukkueen ehdottomat johtohahmot ovat kaikki samasta perheestä, sillä isä Stefan Kula valmentaa ja pojat Simon sekä Thomas pelaavat. Heidän lisäkseen joukkueessa on paljon kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta mm. Papa Niangin muodossa.

- NIK on jostain syystä mielletty klassiseksi alasarjaporukaksi, mutta heillä on hyvä joukkue. Pelaajista useampikin on pelannut vähintään II-divisioonassa, joka antaa mielestäni jonkinlaisen kuvan heidän osaamisestaan. Kulan veljekset sekä Papa Niang ovat äärimmäisen hyviä pelaajia tälle tasolle, mutta on siellä muitakin pelimiehiä. William Holti on isokokoinen JBK:ssa pelannut puolustaja sekä Brian Omondi on todella nopea hyökkääjä. Myös nuori Sebastian Pelkkikangas on mielenkiintoinen kaveri, Akatemian valmentaja Aki Lyyski kertoo.

NIK on tällä kaudella ehtinyt pelaamaan neljä ottelua, niistä pisteitä on kertynyt kuusi kappaletta. Voitot joukkue on ottanut VPV:sta sekä VPS Akatemiasta, tappion NIK puolestaan on joutunut kokemaan niin Norrvallaa kuin myös Sundom IF:a vastaan. Sarjataulukossa NIK on pykälän Akatemiaa alempana, tosin ottelun vähemmän pelanneena. Akatemia on pelaamistaan viidestä ottelusta onnistunut keräämään mukiin menevät 10 pistettä, kun sarja-avauksessa kärsityn tappion jälkeen joukkue on saalistanut kolme voittoa sekä yhden tasapelin. Akatemian riveissä otteluun on valmistauduttu sen vaatimalla vakavuudella.

- NIK:lla on selkeä ja suht suoraviivainen pelitapa. Eteneminen on nopeaa ja mahdollisuuksien mukaan linjoja ylitetään kerrallaan useampiakin. Avaavat kyllä lyhyellä, mikäli siihen mahdollisuus annetaan ja hyödyntävät henkilökohtaisen osaamisen jota joukkueessa riittää. Pelasimme heitä vastaan alkukeväästä ja jo silloin oli havaittavissa, että joukkue on sitoutunut pelitapaansa sekä yhdessä tekemiseen. Keskisektori on heillä todella vahva aina alakerrasta viimeiseen linjaan saakka, Lyyski toteaa.

Akatemia lähtee otteluun tilanteesta, jossa takana on komea kotivoitto Lapuan Virkiästä sekä alla on muutenkin muutama tappioton ottelu. Pelaaminen on ollut tulosten edellyttämällä tasolla, mutta siitä huolimatta joukkueen sisällä ei olla ihan tyytyväisiä oltu viimeaikojen peliesityksiin. Parannettavaa on löydetty monestakin pelillisestä seikasta ja asioita on käyty läpi joukkueen kesken sekä palavereissa että harjoituskentällä.

- Edellisessä ottelussa oltiin hyviä ensimmäisen puolentunnin ajan, sitten meni vähän ilmat pelistä. Kyllä me tehtiin hyviä juttuja sen jälkeenkin, mutta sellainen tietty tappamisen halu ja määrätietoisuus meiltä puuttui. Tavallaan palo esimerkiksi maalintekoon meni ensimmäisen jakson jälkeen ja loppupelin ajan tyydyttiin vain pitämään palloa. Lauantaina meidän pitää olla paljon valmiimpia työntekoon ja nälkäisempiä sekä määrätietoisempia tekemisen suhteen. Haaste on nimittäin lauantaina täysin erilainen. Tulokset ovat olleet ihan hyviä, mutta parannettavaa on. Siitä lähdetään, ettei täysin tyytyväisiä voida olla koskaan, sillä mun maailmassa tyytyväisyys tappaa kehityksen, Lyyski summaa.

Edellisessä ottelussa sekä tehottomuuden että epäonnen kanssa alkukauden paininut Atte Henttu teki kaksi maalia, samoin myös armeijasta kesäkuussa kotiutunut Sampo Rintala. Onnistumisia on muutenkin tullut alkukauden aikana kohtalaisen laajalla rintamalla, vaikka tiettyjä ongelmia kokoonpanon suhteen on aina välillä ollut.

- Varmasti maalit olivat heille iso henkilökohtainen helpotus, varsinkin Atte on ollut ihan eri mies maaliensa jälkeen. Aivan ensimmäisissä otteluissa emme saaneet hänelle luotua maalintekopaikkoja, nyt niitä on alkanut tulemaan ja tulostakin tulee. Vaikka hänkin on arvokas joukkuepelaaja, niin uskon että ainakin itse hän arvioi pelaamistaan maalien kautta. Sampo puolestaan pääsee koko ajan paremmin ja paremmin takaisin sisään kuvioihin, pitää hänenkin kohdallaan muistaa että toistuvasta harjoittelusta tai pelaamisesta ei ole ollut viimeiseen vuoteen tietoakaan. Nyt olemme saaneet porukkaa kasaan ja mielestäni meillä on ihan laadukasta arkea ollut viimeajat. Edelleen meiltä on poissa Daw Malval sekä Axel Lindholm loukkaantumisten vuoksi, mutta korvaajia on kyllä. Jouni Ahvenkoski lähti reissuun, mutta siihenkin löydetään kyllä riveistämme korvaaja. Jonkun poissaolo avaa aina toiselle mahdollisuuden loistaa, Lyyski toteaa.

Akatemiassa katseet on siirretty lauantaille ja tiedossa on helteinen sekä työn täyteinen iltapäivä. Joukkue matkaa luottavaisena NIK:n vieraaksi ja tiettyjä askelmerkkejä ottelun voittamiseen on jo asetettu. Ottelun vaativuus on varsin hyvin tiedossa, eikä ole mitään syytä odottaa millään mittarilla helppoa ottelua.

- Kurinalainen ja nöyrä KPV Akatemia on lauantaina vahvoilla. Jos jompi kumpi noista puuttuu, niin meillä ei ole mitään jakoa ketään vastaan. Tiedetään mitä osataan ja tiedostetaan missä meidän tulee parantaa, siinä on ehkä ne tärkeimmät jutut lauantaita ajatellen. Työhaalarit pitää jokaisella olla reissussa mukana, sitoutuminen yhteiseen päämäärään sekä joukkueen edun priorisointi ovat ne meidän pääprinsiipit lauantaille, Lyyski päättää

NIK vs Akatemia, lauantaina 17.7. klo 15:00 Skogvallenin kentällä.

Seikkulan maalilla pisteet Akatemialle


Akatemia kaatoi lauantai-iltapäivänä pelatussa vierasottelussaan NIK:n lukeimn 0-1. Ottelun ainokaisen iski vaihdosta kentälle tullut Arttu Seikkula reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Ottelussa ei vain yhdestä tehdystä maalista huolimatta puuttunut tälläkään kertaa vauhtia saati vaarallisia tilanteita.

Lauantain ottelussa alku oli Akatemialle hieman aiemmasta poiketen jokseenkin haastava, sillä pelaaminen oli hieman tukkoista eikä pitkiä syöttöketjuja syntynyt aiempaan tapaan. Osuutensa siihen teki myös varsin tiiviisti omaa maaliaan suojellut kotijoukkue NIK ja osansa puolestaan todella nihkeä ja viimeaikoina leikkurin tai kastelulaitteen välttänyt nurmialusta. Vaikka kenttä oli pinnaltaan äärimmäisen hienossa kunnossa, kuten Uusikaarlepyyssä aina, niin vauhdikkaan jalkapallon pelaaminen oli lauantaina tuolla kentällä käytännössä mahdottomuus. Kotijoukkue NIK sopeutui olosuhteisiin huomattavasti nopeammin ja pystyi omalla tyylillään tuottamaan vierailijoille pientä päänvaivaa.

Siinä missä kotijoukkue tuli kohti Akatemian maalia pääosin Simon Julinin pääpelivoiman avulla tai Brian Omondin nopeutta käyttäen, niin Akatemia pyrki pelaamaan hieman maltillisemmin maata pitkin. Varsinkin vasemmalla laidalla aloittaneet Jaakko Juvila sekä Sampo Rintala olivat paljon pääosissa Akatemian pyrkiessä kontrolloimaan kenttätapahtumia. Liian usein kävi kuitenkin niin, että se jalkapallon vaikein syöttö, eli murtava syöttö, epäonnistui tai jäi antamatta kokonaan. Varsinaisia huipputontteja ei ottelun avausvartilla nähty kummassakaan päässä.

Ottelun täräytti kunnolla käyntiin kotijoukkue reilun 20 minuutin jälkeen. Yksi monista Julinia kohti pelatuista pitkistä avauksista saatiin Akatemian pelaajien toimesta sekoiltua Simon Kulan ulottuville ja Kula täräytti vajaasta parista kympistä pallon Akatemian maalin yläriman päälle. Tämä herätti onneksi myös vierasjoukkueen ja pelaaminen oli loppuosan ensimmäisestä jaksosta hieman olosuhteisiin sopivampaa ja se konkretisoitui myös maalintekopaikoiksi. Jaakko Juvilan, Arttu Möttösen sekä Akseli Matilaisen yritykset eivät kumminkaan pakottaneet kotijoukkueen maalilla pelannutta Joakim Lönnqvistiä torjuntatöihin. Myös Akatemian säikäytti kotijoukkueen kannattajia kertaalleen, kun hienosti pelatun hyökkäyksen päätteeksi keskikentän tietokone Lenni Länsipää paukautti pallon vastustajan maalin ristikkoon.

Ensimmäisen jakson loppua kohden Akatemia paransi otteitaan huomattavasti ja hyökkäyksiin saatiin paljon enemmän monipuolisuutta jakson alkuun verrattuna. Omalle pelipaikalleen oikealle palannut Aleksi Seppälä sekä Juvila olivat suhteellisen vaarallisia ylöspäin mentäessa ja pystyivät tukemaan yläpuolellaan pelanneita Sampo Rintalaa sekä Valtteri Palosaarta hyvin. Myös NIK sai jonkinlaista painetta luotua aika ajoin kohti Akatemian päätyä, mutta varsinaisille maalintekopaikoille ei kotijoukkueella ensimmäisen jakson aikana ollut juurikaan asiaa.

- Alku oli meille haastava, kuiva ja pitkä nurmi hidastivat pelaamista todella paljon ja joillakin yksilöillä homma meni taas vähän jopa ylimielisen oloiseksi. Avausjaksolla olimme vähän huonolla reagoinnilla kakkospalloissa ja niitä voittamalla NIK sai välillä painetta meidän päätyyn. He osasivat hyödyntää tämänpäiväiset olosuhteet ottelun ensimmäisellä jaksolla meitä paremmin. Toisaalta mekin puskimme peliä jatkuvasti keskustaan, vaikka meillä oli laidoilla jatkuvasti ylivoimia ja tilaa. Emme ehkä ihan heti ymmärtäneet kuinka noissa olosuhteissa on fiksua pelata, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toisen jakson alku oli Akatemialta hieman parempaa pelaamista ja peliä pystyttiin viemään kohti NIK:n maalia ensimmäistä jaksoa enemmän. Sitä kautta vierailijoille alkoi myös aueta jonkinlaisia maalintekopaikkoja, mutta mitään älyttömän vaarallista ei Akatemia saanut avausvartin aikana luotua. Kotijoukkue sai aika ajoin edelleen luotua painetta Akatemian maalille pitkien syöttöjen sekä kaukaa annettujen keskitysten kautta, mutta ne Akatemian puolustus putsasi selvemmille vesille yhdessä varmasti maalilla pelanneen Antti Virosen kanssa.

Kotijoukkueen sauma siirtyä johtoon tuli hieman onnekkaastikin reilun tunnin kohdalla. Hieman huonosti annetun purkupallon jälkeen kotijoukkueen pelaajista Tomas Kula pääsi ampumaan tulisesti irtopallosta syntyneeseen vastapalloon, mutta vierailijan onneksi pallo kolahti toistamiseen Akatemian maalipuihin, tällä kertaa tolppaan. Kauaa ei siitä kulunut, kun Akatemia kuittasi tilanteen. Jimi Hackspikin kierteinen vapari kolahti kotijoukkueen maalin ylärimaan Lönnqvistin käsien kautta.

Akatemialta ehdittiin viemään toisen jakson aikana myös yksi maali, kun tuomari Ville Erkkilän toimesta hieman hätäisesti katkaistu peli vihellettiin poikki juuri, kun Akatemian Valtteri Palosaari puski pallon Sampo Rintalan keskityksestä maaliin. Tilanteessa Rintalaa vedettiin aika surutta jaloille keskityksen antamisen jälkeen ja tähän hyvin ottelun tuominnut Erkkilä ehti reagoida ennen hyödyn loppuun seuraamista.

Mitä pidemmälle toinen jakso eteni, niin sitä selvemmin Akatemia otti ottelun haltuunsa. Tunnin pelaamisen jälkeen kymmenen minuutin sisään tehdyt kolme vaihtoa toivat sopivan määrän lisäenergiaa tekemiseen ja selkeää uhkaa hyökkäyspelaamiseen. Kentälle tulleet Pietro Kytölaakso, Benjamin Rintala sekä Arttu Seikkula tuntuivat olevan kotijoukkueen puolustajille melkoinen piikki lihassa koko loppuajan, sillä niin usein he tekivät tuhojaan vastustajan selustassa. Muutama maalipaikkakin luotiin, mutta niistä ei kaivattua johto-osumaa syntynyt. Kytölaakso ei aivan ylettänyt hänelle maalinedustalle tarjoiltuun poikittaissyöttöön tyhjän maalin edessä. Arttu Seikkulan ensimmäinen yritys kilpistyi puolustajaan sekä Bejamin Rintalan laukaus parhaasta sektorista meni kohti NIK-molari Lönnqvistiä.

Reilut viisi minuuttia ennen ottelun loppua nähtiin sitten draamankaarta parhaimmillaan, ainakin vierasjoukkueen kannalta katsottuna. Kotijoukkueen maalivahti avasi peliä voimakkaaseen myötätuuleen ja pitkä avaus leijaili aina Akatemian rankkarialueen tuntumaan. Siellä kotijoukkueen pelaajat saivat painittua pallon aivan vapaana yhdeksässä metrissä päivystäneelle Elias Mickelsonille. Mickelsson otti pallon haltuun ja ampui, mutta Akatemian maalilla Vironen esitti todella komean jalkatorjunnan. Seuranneesta irtopallosta Akatemia iski sitten surutta vastaan. Pallo pelattiin pirteästi kentälle tulleelle Benjamin Rintalalle, "Benu" kuljetti oikeaoppisesti palloa kohti vastustajan linjaa ja vapautti oikea-aikaisella syötöllään niin ikään vaihdosta kentälle tulleen Arttu Seikkulan läpiajoon. Läpiajosta Seikkula sijoitti pallon kaikkien oppikirjojen mukaisesti maalin takanurkkaan, eikä Lönnqvistillä ollut tilanteessa mitään jakoa.

Viimeiset viisi minuuttia pelattiin Akatemian toimesta pääosin fiksusti ja palloa pidettiin pitkiä toveja NIK:n päädyssä, kulmalippujen tuntumassa. Vierailija pääsi vielä muutamaan otteeseen hätyyttelemään kotijoukkueen maalia, mutta sekä Kytölaakson että ensimmäistä virallista otteluaan Akatemiassa pelanneen Ville Välipakan laukaukset painuivat yli maalin. Kertaalleen NIK ehti vielä vierailijan maalille, mutta pitkästä sivurajasta haettu tilanne purettiin Akatemian toimesta ilman sen suurempia ongelmia. Näin ollen arvokkaat pisteet matkasivat Akatemian mukana Kokkolaan.

- Mielestäni ansaitsimme voiton tänään, sillä olimme varsinkin toisella puoliajalla paremmin pelin päällä ja pystyimme luomaan hyviä maalintekopaikkoja. Vaihdot toivat tänään meidän pelaamiseen sen tarvittavan lisän ja tietynlaisen kurinalaisuuden ja nöyryyden myös hyökkäyspelaamiseen. Sitä kautta aloimme saamaan enemmän ja enemmän otetta ja sitten lopulta saimme voittomaalinkin aikaiseksi. Ennen maalia meidän veskari otti komean ja elintärkeän torjunnan, siitä 15 sekuntia eteenpäin ja pallo oli NIK:n maalissa.

Ottelun edetessä kohti loppuaan Akatemia sai selkeän otteen pelistä, joten voittoa voidaan pitää ansaittuna. Varsinkin viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana vierailija pystyi pitämään NIK:n välillä pitkiäkin jaksoja puolustuskannalla. Ero ensimmäisen jakson pelaamiseen oli silminnähtävissä ja vaikutti siltä, kuin joukkue olisi luonut nahkansa puoliajalla.

- Meillä on paljon pallollista osaamista. Tänään esimerkiksi keskikentällä pelanneet Arttu Möttönen, Lenni Länsipää sekä Akseli Matilainen olivat varsinkin toisella jaksolla hyviä ja tekivät oikeita asioita toistuvasti. Samoin myös vaihdosta kentälle tullut Ville Välipakka. Se tuppaa viemään peliä oikeaan suuntaan ja vielä kun yläkerran pelaajat tekevät samoin, niin yleensä siitä seuraa hyvää. Toki sekin vaikuttaa, kun vastustajalla alkaa painamaan jaloissa ja tiloja syntyy. Mutta sekin pohjaa siihen, että me liikutamme vastustajaa, Lyyski päättää.

Seuraavana viikonloppuna Keskuskentällä pelataankin mielenkiintoinen ottelu, kun vieraaksi saapuu sarjan ennakkosuosikiksi nostettu vaasalainen FC Kiisto. Tuo ottelu pelataan sunnuntaina 25.7. klo 15.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Jaakko Juvila, Yevhen Sabadash, Jimi Hackspik, Aleksi Seppälä, Lenni Länsipää, Arttu Möttönen (79. Ville Välipakka), Akseli Matilainen, Sampo Rintala (69. Benjamin Rintala), Valtteri Palosaari (69. Arttu Seikkula), Atte Henttu (57. Pietro Kytölaakso).


Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
0 - 1
(0-0)
Akatemia
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Lokakuu   »
Kategoriat