Esittely
Ottelutilastot
IK Myran - KPV Akatemia
2021 - Akatemia - Kolmonen C-lohko
Klo 15:00 Nedervetil, Idrottsplan
19
Kes

Akatemia lauantaina Alaveteliin


Akatemia jatkaa Kolmosen pelejään tulevana lauantaina, kun se kohtaa vieraskentällä sarjaan täksi kaudeksi nousseen alaveteliläisen IK Myranin. Molemmat joukkueet ovat aloittaneet kautensa tappiolla, kun Akatemia kaatui kotonaan VPS Akatemialle ja IK Myran puolestaan hävisi omansa Vaasassa ennakkosuosikki FC Kiistolle.

Sarja-avauksessaan kotikentällä hyvälle VPS Akatemialle hävinnyt Akatemia on alkuviikon aikana jättänyt sarja-avauksessa koetun tappion taka-alalle ja keskittyminen onkin siirretty nyt täysin tulevan viikonlopun paikallispeliin. IK Myran on Akatemialle tuttu joukkue parin vuoden takaa, jolloin heidät kohdattiin pariin otteeseen molempien pelatessa silloin vielä Nelosessa. Edelliskauden jälkeen suvereenilla esityksellä sarjanousun klaarannut Myran vilisee Akatemiallekin tuttuja pelaajia, sillä moni heidän pelaajistaan on pelannut joko Akatemiassa tai käynyt läpi KPV:n junioriputken.

- Myranilla on koossa ihan mielenkiintoinen nippu, paljon on tuttuja pelaajia meidänkin seuralle. Aiemmin meillä pelanneet Oskari Saviranta, Oskar Ylimäki, Lukas Rasmus sekä Tobias Wentin ovat kaikki tälle tasolle hyviä pelimiehiä ja muutaman heistä oli tarkoitus pelatakin meillä tällä kaudella. Tähän kun lisää vielä kokeneen Markus Enlundin, niin kyllähän siellä on jalkeilla ihan hyvä ja tasokas porukka. Paljon on tuttuja pelaajia puolin ja toisin, kunten tämän alueen joukkueissa yleensäkin. Kiva päästä pelaamaan tappiollisen sarja-avauksen jälkeen ja vieläpä yleisön eteen, Akatemian valmentaja Aki Lyyski kertoo.

Vaikka Akatemian edellinen ottelu päättyikin kotitappioon, ei Akatemiassa olla laitettu päätä pensaaseen ja meininki harjoituskentällä on ollut positiivisen odottaba. Edellisestä pelistä on poimittu mukaan positiiviset seikat ja lauantain peliin saadaan kentälle varmasti sisuuntunut Akatemia.

- Pitää muistaa, että me emme hävinneet ollenkaan huonolle joukkueelle. Heillä oli kentällä viisi tälläkin kaudella Ykkösessä pelannutta pelaajaa. Näen ennemmin tuosta ne positiiviset puolet, esimerkiksi sen, että he eivät loppujen lopuksi pystyneet luomaan pelaamalla kovinkaan montaa maalipaikkaa ja neljästä päästämästämme maalista kohelsimme pari-kolme itse ihan huolella. Muuten puolustuspelaamisemme oli ihan ok. Pallollisessa pelaamisessa on toki myös parannettavaa ja siihen pitää saada enemmän kontrollia ihan jokaiseen pelin vaiheeseen. Näitä asioita ollaan nyt viikolla käyty läpi ja lähdetään siitä että tulevassa ottelussa olemme parempia, kuin edellisessä, Lyyski kertoo.

Lauantaina vastassa on siis varsin mielenkiintoinen joukkue, joka sarja-avauksen tappiosta jhuolimatta on varmasti yllätysvalmis joukkue. Aiemmin mainitut tutut pelaajat sekä heidän osaamisensa ovat Akatemian valmennuksella sekä pelaajistolla tiedossa lauantaina, kun ottelu alkaa. Millaista vastustajaa Akatemia Myranista lauantaina odottaa, on vielä hieman hämärän peitossa. Muutamia huomioita on kumminkin edelliskaudesta tehty.

- Myranilla on alakerrassaan aika paljon kokoa sekä kamppailuvoimaa ja kohtalaisen ulottuva veskari, eli se tietyllä tavalla rajoittaa joitakin pelaamisen vaihtoehtoja. Keskialueella heillä on taas aika paljon kokemusta sekä näkemystä ja taitoa, kärjessä on taas kohtalainen määrä nopeutta. Kyllä he pelata osaavat ja mahdollisuuden saadessaan sen myös tekevät, eli pystyvät kyllä pelaamaan maissa ja ainakin viime kaudella sitä myös paljon tekivät. Saadaan hyvä ja suht kokenut porukka vastaan, hyvä testi meille tähän väliin, Lyyski toteaa.

Akatemian kokoonpano on vielä jonkin verran epäselvä, muutaman pelaajan kohdalla vammatilanne on sellainen että peliin osallistuminen ratkeaa vasta ottelun aattona valmistavien harjoitusten jälkeen. Pelaajia on varmasti poissa ainakin puolenkymmentä, mutta suht hyvällä pelaajatilanteella operoiva Akatemia saa varmasti jalkeille ihan kilpailukykyisen ryhmän.

- On meillä poissaoloja jonkin verran. Sampo Rintala sekä Akseli Matilainen pääsivät nyt pois armeijasta, mutta olivat ottaneet tälle viikonlopulle reissun ja heidän kohdallaan pelaaminen on ajankohtaista, kun he ovat kustannuspaikalla sekä fyysisesti kunnossa. Daw Malval on kärsinyt polvivammasta, eikä pelaa lauantaina. Myös keskikentän Arttu Möttönen on poissa Akatemian kokoonpanosta, sillä hän hakee haastavan talven jälkeen pelituntumaa B-junioreista ainakin tulevana lauantaina. Antti Palohuhta puolestaan on lainattu Evijärvelle sillä periaatteella, että hänen lonkkansa kunto kartoitetaan Kolmosen pelejä ajatellen aluksi alemmilla tasoilla. Jouni Ahvenkoskella sekä Valtteri Palosaarella on ollut ongelmia jalkojen kanssa, katsotaan heidän kuntonsa perjantaina tarkemmin. Kylläpä siellä 11 pelaajaa kentällä on, kun peli alkaa, Lyyski valottaa.

Sävelet Akatemian kohdalla ovat selvät, edellisen ottelun jälkeen paluu voittojen tielle on mielessä.

- Joo, ehdottomasti. Tiedostamme kyllä, että helppoa ottelua ei ole nytkään tulossa. Ei meidän kaltaisella joukkueella ole varaa aliarvioida yhtäkään vastustajaa tässä sarjassa., mutta tiedämme myös sen, että mekin osaamme pelata ja tilauksessa olisi sellainen "bounce back" -ottelu tähäm väliin. Nöyrällä esityksellä meillä on mahdollisuudet voittoon lauantaina, mutta se vaatii sen, että oikeasti haluamme voittaa ja olemme valmiita tekemään täyden päivätyön voiton eteen, Lyyski päättää.

IK Myran vs. Akatemia, Alavetelin Urheilukenttä lauantaina 19.6. klo 15:00.

Akatemia vaikeuksien kautta voittoon


Kolmosen paikallisottelu Akatemian sekä kotijoukkueena toimineen IK Myranin välillä pelattiin tänään Alavetelissä. Rehellisyyden nimissä on todettava, ettei ottelussa ollut ainesta miksikään klassikoksi, sen verran sekavaa pelaaminen oli vielä puolin ja toisin. Sen tärkeimmän, eli pistepotin, vei mukanaan Akatemia niukimmalla mahdollisella tuloksella 0-1 (0-0). Ottelun ainokaisen iski toisen jakson alkupuoliskolla Joonas Paananen.

Hiljalleen kokoonpanoaan kasaan saava Akatemia lähti otteluun kotijoukkueen tavoin tappio niskassaan ja suunnitelma otteluun oli selvillä jo avausottelun jälkeisestä palaverista lähtien, vain voitto kelpasi vierasjoukkueelle. Ottelun alussa Akatemia heilutti tahtipuikkoa ja piti palloa, mutta muutamaa puolittaista maalintekopaikkaa kummempaa ei vierasjoukkue pystynyt luomaan. Kotijoukkue puolusti keskialueen suht hyvin, eikä siellä olosuhteidenkaan vuoksi paljoa pystynyt palloa liikuttamaan.

- Tiedettiin että vastaan tulee fyysinen joukkue ja että olosuhteet ovat heikot. Osattiin odottaa heidän puolustuspelaamisen lähtevän tiiviin yläkolmikon antamasta paineesta ja pystyttiin se avaamaan käytännössä joka ikinen kerta. Ei saatu ylivoimatilanteista kumminkaan alussa luotua mitään älyttömän vaarallista, vaikka paine nopeasti saatiinkin vastustajan päätyyn, kertaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Avausjakson puolivälissä nähtiin tilanne, joka räjäytti ottelun henkiin kertaheitolla. Akatemian Yevhen Sabadash avasi pallon IK Myranin linjan eteen, mistä Atte Henttu kamppaili sen hyvin Wegye Wegyen juoksulinjalle. Tässä vaiheessa oli jo selvää, että kotijoukkueen puolustajat olivat myöhässä ja niinpä "Watse" paineli pallon kanssa rangaistusalueelle saakka, missä hänen etenemisensä keskeytettiin suht rajulla taklauksella. Pallo vietiin oikeutetusti pilkulle, mutta jostain kumman syystä kotijoukkue ei tilanteesta saanut edes varoitusta. Akatemian kapteenina ottelussa toiminut Jimi Hackspik kumminkin ampui hieman ohi kotijoukkueen maalin ja näin ottelu jatkui maalittomana.

Rankkarin jälkeen kotijoukkue sai ymmärrettävästi lisää virtaa tekemiseensä ja pystyi luomaan muutaman puolittaisen maalintekopaikan. Nämä lähentelyt puolestaan pystyi varsin vaivattomasti Akatemian maalilla varmasti esiintynyt Sergey Lazarev torjumaan. Akatemia ei pystynyt ensimmäisen jakson loppupuoliskolla enää mitään älyttömän vaarallista luomaan, vaikka muutama hyvä pidempikin hyökkäys vierailijalta nähtiin.

- Meidän pelaaminen oli ensimmäisellä jaksolla aivan liian naiivia. Haluttiin väkisin viedä peli keskustaan ja siinä sitten menetettiin palloja kun alusta ei yksinkertaisesti pelaamiseen soveltunut. Vastustaja sai todella ison määrän palloja meiltä keskellä ja meidän reagoiminen tilanteenvaihtoihin oli mielestäni huonoa. Avaamisvaiheessa homma toimi hyvin, mutta sen jälkeen tehtiin peli itsellemme todella vaikeaksi, Lyyski summaa.

Ensimmäinen jakso oli kokonaisuudessaan suht kovaa kamppailupelaamista, johon Akatemia pystyi vastaamaan jopa yllättävän hyvin. Varsin fyysiseksi joukkueeksi tiedetty Myran yritti kyllä tuon tuosta horjuttaa vierailijaa fyysisellä lujuudellaan, mutta kohtalaisen tasaisissa merkeissä pystypainit ympäri kenttää mentiin läpi avausjakson.

Toisen jakson alku lupaili vierailijalle parempaa. Pallo alkoi liikkumaan huomattavasti avausjaksoa nopeammin ja oikeilla alueilla. Nyt myös ensimmäisellä jaksolla ongelmia tuottaneet pallon menetykset keskialueella loistivat poissaolollaan ja Akatemia pystyi viemään pelin kerta toisensa jälkeen kotijoukkueen päätyyn. Muutamasta aihiosta huolimatta hallintaa ei saatu kumminkaan konkretisoitua tulostaululle saakka.

- Puhuttiin puoliajalla pukukopissa siitä, että mitä tällaisten pelien voittaminen vaatii. Pystyimme toisella jaksolla sopeutumaan olosuhteisiin huomattavasti ensimmäistä jaksoa paremmin ja pelaamiseen tuli iso määrä nöyryyttä lisää. Emme enää vieneet peliä ruuhka-alueelle keskustaan tai jos veimme, niin teimme sen suht oikea-aikaisesti oikeissa tilanteissa. Sitä kautta pystyimme sitten hyökkäämään useampaa kaistaa käyttäen ja vastustaja joutui juoksemaan aika paljon kohti omaa maaliaan, Lyyski puntaroi.

Ottelun ainokainen nähtiin, kun toista jaksoa oli pelattu aika lailla kymmenisen minuuttia. Vierasjoukkue sai kulmapotkun vasemmalta laidalta ja keskikentällä hyvin palloja jakanut Jouni Ahvenkoski toimitti pallon mittatilaustyönä maalille. Paikalla oli ensimmäisenä hyvin liikkunut Joonas Paananen, joka ohjasi pallon läheltä maalin takanurkkaan ohi kotijoukkueen maalilla pelanneen Joonas Koivukosken.

Maalin jälkeen Akatemia alkoi luomaan painetta kotijoukkueen päätyyn. Vielä ensimmäisellä jaksolla usein vajaiksi jääneet syötöt alkoivat mennä osoitteisiinsa ja sekä Paananen että Wegye Wegyen puoliajalla korvannut Benjamin Rintala olivat jatkuva uhka vastustajan puolustajille. Myös kärjessä urakoinut Atte Henttu saatiin mukaan pelaamiseen huomattavasti ensimmäistä jaksoa paremmin.

Lähinnä Rintalan, Paanasen sekä puolustajana jälleen hyvin pelanneen Jaakko Juvilan kautta syntyivätkin seuraavat paikanpuolikkaat, mutta niistäkään ei ikävä kyllä Akatemia pystynyt ottelua tappamaan. Pari kertaa viimeistely-yritykset kohdistuivat Koivukosken käsiin, ohi maalin tai kilpistyivät uhrautuvasti puolustaneen kotijoukkueen pelaajiin. Vielä aivan ottelun loppuhetkillä Akatemian pelaajista Rintala sekä Paananen saivat kumpainenkin itselleen huipputontit ottelun naulaamiseen, mutta tällä kertaa "Benun" yritys jäi vielä hieman vaisuksi ja Paanasen läpiajosta ampuma sijoitus kolahti kotijoukkueen maalitolppaan.

- Toisella jaksolla pelasimme huomattavasti fiksummin kuin ensimmäisellä. Ei meidän pelaamisemme ollut missään nimessä mitään silmiä hivelevää, mutta olimme pääsääntöisesti fiksuja. Pelasimme palloa sinne, missä oli tilaa ja sitä kautta vastustaja joutui juoksemaan paljon omissa. Tunnin kohdalla ehkä heiltäkin loppui se isoin aggressiivisuus ja tiloja alkoi löytymään aiempaa enemmän. Lopussa meidän yläkolmikkona pelannut trio Palosaari - Paananen - Rintala ei ole se miellyttävin vastus, kun jaloissa painaa ja pakkaa pitäisi nostaa, Lyyski summaa.

Ottelun voittamisella oli Akatemialle iso merkitys. Tappioon päättynyt sarja-avaus saatiin tällä nyt viimeistään pestyä pois mielistä ja vaikka välillä vähän tahmeaa olikin, niin voitto on aina voitto. Tulos otettiin mielihyvin vastaan myös joukkueessa, sen verran kovat voitonjuhlat vierasjoukkueen pukukopissa käytiin pelin jälkeen.

- Voitto oli henkisestikin meille todella tärkeä, pisteiden lisäksi saatiin paljon pääomaa henkiselle puolelle. Oli vähän sellainen vaikeuksien kautta voittoon -henkinen peli, missä jouduimme kyllä tosissamme tekemään hommia tuloksen eteen. Loppupeleissä olen tyytyväinen tietenkin nollan pitämiseen omissa ja siihen, että käytännössä meidän toinen maali oli lähempänä kuin heidän tasoitus. Toisella jaksolla heillä ei tainnut olla ainoatakaan maalintekopaikkaa. Tämän ottelun tulos ja pisteet näkyvät varmasti positiivisesti myös tulevan viikon harjoituksissa, Lyyski kertoo.

Seuraavan kerran Akatemia on tulessa keskiviikkona 23.6., kun Keskuskentälle saapuu vieraaksi Korsnäs FF. Siitä lisää myöhemmin.

Akatemian kokoonpano:

Sergey Lazarev, Jimi Hackspik, Yevhen Shabash, Noa Lehtonen, Jaakko Juvila, Jouni Ahvenkoski, Lenni Länsipää, Axel Lindholm (82. Aleksi Seppälä), Wegye Wegye (46. Benjamin Rintala), Atte Henttu (70. Valtteri Palosaari), Joonas Paananen

Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
0 - 1
(0-0)
Akatemia
54' Maali Paananen Joonas
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Lokakuu   »
Kategoriat