Esittely
Ottelutilastot
KPV Akatemia - Sporting Kristina
2021 - Akatemia - Kolmonen C-lohko
Klo 18:30 Kokkola, Keskuskenttä
11
Elo

Sporting Kristina Akatemian vieraaksi


Akatemia palaa keskiviikkona parin perättäisen vierasottelun jälkeen takaisin kotikentälleen, kun Kolmosen ottelussa Keskuskentälle astelee vastaan Sporting Kristiina. Ottelu on samalla Akatemialle runkosarjan viimeinen kotiottelu ja paikalle toivotaankin saapuvaksi runsaslukuista kotiyleisöä.

Vastustajaksi keskiviikkoiltana marssiva Sporting on kokenut kohtalaisen muodon muutoksen sekä edelliskaudesta että myöskin tämän kauden alusta. Vahvasti ulkomaalaisosaamiseen luottava Sporting on tunnetusti haalinut aiemmin riveihinsä osaavaa voimaa muun muassa Yhdysvalloista sekä Itä-Euroopasta aina jopa valmennusjohtoa myöten. Tälle kaudelle pienten takaiskujen jälkeen joukkue joutui lähtemään ns. omillaan, kunnes nyt siirtoikkunan auettua suuntaus on jälleen mennyt hieman enemmän ulkomaalaispainotteiseksi. Ymmärrettäväsi edelleen maailmalla jylläävä pandemia on tehnyt tämänkin homman suhteellisen haasteelliseksi.

- Sportingista on aika vaikea sanoa mitään. He ovat tässä siirtoikkunassa hankkineet ainakin pari lisäpelaajaa ulkomailta, joista meillä ei ole mitään tietoa. Voisi kuvitella että ovat siis vahvistuneet oleellisesti alkukaudesta, silloinhan heillä oli hieman vaikeaa. Joukkueessa on kumminkin pohjilla ihan hyvää osaamista Kolmosen tasolle nigerialaisen Junior Oyonon, Nedim Ibricin sekä gambialaisen Antou Badjanin kautta. Ehkäpä meidän mahdollisuudet tässä ottelussa ovat siinä omassa tekemisessä ja siinä, ettei vastustaja ole kovinkaan pitkään yhdessä toiminut, Akatemian valmentaja Aki Lyyski pohtii.

Kovin ruusuisesti ei ole viimeaikoina kulkenut oikein kummallakaan joukkueista. Akatemia on ottanut parista edellisestä ottelustaan pyöreät nolla pistettä, Sporting taas saalisti itselleen vieraspisteen Uudestakaarlepyystä ja voiton Lapualta, mutta viimeisimmässä ottelussaan he kokivat tappion kotikentällään FC Kiistolle. Alkukaudesta joukkueiden menestyskäyrät osoittivat hieman eri suuntiin ja sarjan kärkipäässä alkukauden pelannut Akatemia on nyt taulukossa sijalla neljä Sportingin pitäessä perää yhdessä Lapuan Virkiän kanssa.

- Vastustajan joukkue on uudistunut pelaajamateriaalinsa osalta suhteellisen paljon, että ei me voida tuijottaa sarjataulukkoa ja odottaa, että voitetaan ottelu ilmestymällä paikan päälle. Se ei toiminut Vöyrilläkään, eikä se tule toimimaan keskiviikkonakaan. Sundomissa oltiin kollektiivisesti jo vähän paremmin asialla, mutta siellä tulostavoite kaatui puolustuspään erikoistilanteisiin. Fakta on se, että kaveri on hommannut nyt muutaman ammattipelaajan ulkomailta ja tässä sarjassa se muuttaa joukkueen profiilia melkoisesti. Pitää tosiaan muistaa sekin seikka, että ei siellä ihan huonoja jätkiä ole ollut kauden alustakaan, Lyyski kertoo.

Edellisessä ottelussaan Sundomissa Akatemia pystyi kamppailemaan varsin tasaisesti sarjakärkeä vastaan ja vaikka tappio tuosta ottelusta loppujen lopuksi tulikin, niin suunta oli kumminkin Vöyrin vierailuun verrattaessa menossa kohti parempaa. Epätasaisella alustalla ja varsin pienellä kentällä pelatussa ottelussa olisi ollut mahdollisuuksia pistepotin kartuttamiseen.

- Tasainen ja fyysisesti vaativa ottelu, jossa meillä oli mielestäni vähän huonoa tuuria ja jäimme osittain sen vuoksi ilman minkäänlaista palkintoa. Vastustaja oli sen verran kokeneempi, että osasi hyödyntää kentän kommervenkit meitä paremmin ja teki maalin enemmän. Enää me ei voida siihen tulokseen vaikuttaa, eli keskittyminen pitää nyt kanavoida tulevaan. Sundomin ottelussa tapahtui myös hyviä juttuja, kerätään ne mukaan reppuun ja ollaan taas hieman kokeneempina valmiita Sportingin kohtaamiseen, Lyyski toteaa.

Hieman pienellä ringillä tällä hetkellä operoiva Akatemia saa toden teolla miettiä kokoonpanoaan keskiviikon otteluun, sillä poissaoloja on paljon. Daw Malval on työnsä puolesta pois, samoin mahdollisesti myös Antti Palohuhta. Loukkaantumisesta kärsii edelleen jo pitempään sivussa ollut Axel Lindholm sekä sairastelemaan alkanut Lenni Länsipää. Elias Mikkola sekä Jaakko Juvila ovat suorittamassa varusmiespalvelustaan ja missaavat tämänkin ottelun sen vuoksi. Edustusjoukkue matkaa keskiviikkona Tammisaareen, eikä heiltäkään ole näin ollen terveinä olevia junioripelaajia Akatemian riveihin tulossa.

- Meillä on ollut nyt jo jonkin aikaa ihan uskomatonta kikkailua kokoonpanon kanssa. Kertaakaan emme ole päässeet pelaamaan kahdesti perättäin samalla kokoonpanolla ja kyllähän se näkyy tekemisessämme. Liian moni asia ajaa tällä hetkellä osalla pelaajistamme jalkapallon edelle ja se sotii mielestäni pahasti meidän tekemistä vastaan. Töille tai koululle emme voi mitään, ne pitää hoitaa, mutta sen jälkeen arvojärjestyksessä ei pitäisi olla mitään epäselvää. Keskiviikolle saadaan joukkue jalkeille ilman muuta, mutta taas tulee muutoksia edelliseen otteluun verrattuna, Lyyski puuskahtaa.

Sen kummempia käärmekeittoja ei ole ainakaan vielä Akatemian puolella alettu keskiviikkoa varten keittelemään. Luonnollisesti keskiviikkona kotijoukkueena esiintyvä Akatemia haluaa palata takaisin pistekantaan ja mielellään niin, että pisteitä kertyy ottelusta enemmän kuin yksi. Mahdollista se on ilman muuta, mutta ei missään nimessä helppoa.

- Fokus pitää keskiviikkona olla omassa tekemisessä. Emme tiedä millainen vastustaja sieltä tarkalleen tulee, uusia pelaajia on taas mukana muutama, joten helpoin tapa pärjätä tuossa ottelussa on tehdä omalla pelaamisellamme tilanne itsellemme helpoksi. Olemme nyt alkuviikon ajan tehneet hieman paluuta perusasioiden kautta vahvuuksiimme ja luotetaan tietenkin siihen, että vahvuuksiemme avulla pystymme olemaan keskiviikkona hyvä ja yhtenäinen joukkue, Lyyski päättää.

Akatemia vs Sporting Kristina, keskiviikkona klo 18:30 Keskuskentällä

Liput 5€, alle 18-vuotiaat sisälle ilman pääsymaksua.

Akatemialle suvereeni voitto


Akatemia palasi keskiviikon ottelussaan takaisin voittojen tielle, kun se kaatoi kotikentällään rajusti uudistuneen Sporting Kristinan selkein 4-2 (2-1) -lukemin. Maalinteossa kotijoukkueelta onnistuivat kahdesti osunut Sampo Rintala, Atte Henttu sekä Antti Palohuhta. Vierasjoukkueen maaleista vastasi sarjan ylivoimaisesti nimekkäin pelaaja, Ousman Jallow. Numerot eivät tässä tapauksessa kerro koko totuutta, sillä niiden olisi kuulunut olla kotijoukkueen hyödyksi selkeästi suuremmat.

Otteluun lähdettäessä vieraaksi saapunut Sporting Kristina oli hankkinut riveihinsä kaksi lisäpelaajaa ulkomailta. Paluumuuttaja Ousman Jallow sekä kamerunilainen keskikenttäpelaaja Moussa Niang olivat saaneet pelilupansa sekä karanteeninsa hoidettua ja vahvistivat näin ollen Sportingia ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Jo aiemmin seura on tiedottanut hankkineensa Benjamin Wembankoyn, Ibrahima Gueyen sekä Patrick Williams Ntamackin. Heidän lisäkseen yhdysvaltalaismaalivahti odottelee pelilupaa. Kauteen lähdettäessä riveissä oli jo raamikas gambialaispuolustaja Antonou Badjan. Koossa alkaa olla siis melkoinen kattaus Kolmosen tasolle.

Itse ottelussa ei juurikaan huomannut, että kummassa joukkueessa ns. ammattipelaajia on sillä kotijoukkue pääsi painamaan pelin vastustajan päätyyn ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana toistuvasti. Komeasti palloa liikuttanut Akatemia tuotti jatkuvasti ongelmia vierasjoukkueelle ja voisi jopa sanoa, että avausmaali roikkui ilmassa ottelun alusta saakka.

Ensimmäinen puolittainen maalintekopaikka aukesi kumminkin terävästi pallonriistoon reagoineelle vierailijalle. Nopea hyökkäys päättyi Moussa Niangin laukaukseen, joka painui kuitenkin ohi etululmasta. Ottelun seitsemännellä minuutilla sitten jysähti ensimmäisen kerran. Kotijoukkueen hyökkäys päättyi diagonaalisyöttöön, johon ennen vastustajan puolustajaa sekä maalivahtia ehätti Sampo Rintala. Rintala pyörähti komeasti pallon kanssa päätyrajan päällä ohittaen samalla molemmat paikalla olleet Sportingin pelaajat ja petasi paikan maalinedustalle hiipineelle Atte Hentulle, jolla oli helppo työ viimeistellä ottelun avausmaali tyhjään maaliin.

Avausmaalin jälkeen Akatemia lisäsi höyryä koneeseen ja pystyi hyökkäämään todella monipuolisesti käyttäen koko joukkuetta pallollisessa pelaamisessa. Sporting käytännössä ajettiin syvälle omaan päätyynsä, eikä vierailijalla ollut sieltä juurikaan poispääsyä. Ensimmäisen vartin jälkeen lukemat olisivat voineet olla Akatemialle jopa 4-0, mutta Sportingin maalilla pelannut Adam Ziazikov pystyi muutamalla huipputorjunnallaan pitämään kotijoukkueen maalilukeman yhdessä. Sportingin lihassa piikkinä toimi pirteästi esiintynyt Sampo Rintala, joka avausmaalin järjestelemisen lisäksi karkasi parikin kertaa avausvartin aikana läpiajoon, mutta näissä Ziazikov veti pidemmän korren. Atte Hentun laukaus avopaikasta nousi puolestaan yli maalin, kun Rintala järjesti Atelle paikan noin kymmeneen metriin.

Tällaiseen tuhlailuun kun sortuu, niin on täysin loogista, että seuraavan maalin iskee vastustaja. Reilun vartin pelaamisen jälkeen Sporting sai kulmapotkun jälkeen sivurajaheiton läheltä Akatemian päätyviivaa ja se toimitettiin järkälemäisessä kunnossa olevalle Junior Oyonolle. Tässä kohtaa kotijoukkueen merkkauspelaaminen petti pahemman kerran ja vahvana pelaajana Oyono pääsi kääntämään pallon maalinedustalle, josta sen iski verkkoon Ousman Jallow.

Sportingin maali tasoitti ottelun kulkua huomattavasti ja peli aaltoilikin seuraavan vartin suht tasaisissa merkeissä päästä toiseen. Molemmat joukkueet pystyivät luomaan muutaman puolittaisen maalintekopaikankin, mutta lisäosumia ei heti tasoitusmaalin jälkeen nähty. Kotijoukkueesta lähimpänä maalia olivat Antti Palohuhta, joka ei aivan yltänyt Aleksi Seppälän keskitykseen sekä Sampo Rintala. Palohuhdan kurotus nousi pystysuoraan ylös ja Rintalan laukauksen pystyi Ziazikov torjumaan. Vierailijoilta maalintekoa pääsivät yrittämään Oyono sekä Niang, mutta heidän yrityksensä painuivat selkeästi ohi ja yli maalin.

Akatemia pääsi kuitenkin kuittaamaan Spotingin tasoitusmaalin komealla osumalla puolen tunnin kohdalla. Akatemiassa debytoineen Aku Ahokankaan komea puolenvaihto tavoitti hyvän matsin pelanneen Akseli Matilaisen, joka puolestaan vapautti Antti Palohuhdan karkumatkalle suorastaan nerokkaalla pikkusiirrolla ja läpiajonsa päätteeksi Palohuhta sijoitti pallon Sportingin maalin etukulmaan. Vielä ennen taukoa kummallakin joukkueella oli paikkansa lisämaalien tekemiseen, mutta vierailijoiden Jallow tykitti rankkarialueen rajan takaa pallon hieman yli maalin, kun taas kotijoukkueen Valtteri Palosaaren avopaikan pystyi Ziazikov torjumaan hyvällä ulostulollaan. Puoliajalle mentiin siis kotijoukkueen maalin johtoasemassa.

- Oltiin aika hyvällä jalalla liikkeellä tänään, näki että pojat nauttivat pelaamisesta hyvällä alustalla, Mielestäni oltaisiin voitu tappaa peli ensimmäisellä jaksolla, mutta laitettiin itsemme taas vähän turhaan tiukalle. Hölmöiltiin omissa se yksi tilanne ja siitä vastustaja sitten iski tasoitusmaalin. Muuten olen ihan tyytyväinen ensimmäisen jakson esitykseen, olimme todella vaarallisia ja pystyimme liikuttamaan palloa monipuolisesti ja nyt pelissä oli selkeä rakenne. Meidän olisi pitänyt tehdä vähintään kolme maalia ensimmäisellä jaksolla, mutta olisimme voineet tehdä varmaan viisikin, summaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toinen jakso alkoi kotijoukkueelta vielä ensimmäistäkin räväkämmin. Pelikello ei nimittäin ehtinyt kerryttää edes ensimmäistä minuuttia täyteen kun pallo oli jo Sportingin maalissa. Vierasjoukkueen pelaaja antoi laidalta karmean harhasyötön, jonka Sampo Rintala haali itselleen. Rintala otti yhden kosketuksen eteenpäin ja täräytti noin 18 metriä maalista sellaisen pommin, ettei Sporting-veskari Ziazikov ehtinyt mitenkään reagoimaan. Ziazikovin onneksi pallo kumahti maalin ylärimaan, mutta Ziazikovin epäonneksi se kimposi siitä hänen selkäänsä ja sitä kautta maaliin.

Kauaa ei ehtinyt Akatemia nauttimaan kahden maalin johtoasemasta, sillä Sporting nousi mukaan kamppailuun pisteistä viitisen minuuttia myöhemmin kotijoukkueen kannalta hieman nololla tavalla. Yksi kymmenistä kohti Ousman Jallow'ta pelatuista pitkistä syötöistä purettiin hieman huolimattomasti ja pystysuoraan ylöspäin nousseeseen palloon menivät sekä Jallow että kotijoukkueen maalilla pelannut Antti Vironen. Vironen jäi tässä kaksinkamppailussa kakkoseksi kokenutta pelimiestä vastaan ja Jallow sai rauhassa sijoittaa pallon tyhjään maaliin.

Akatemia ei suinkaan lannistunut suht nopeasta kavennusmaalista, vaan vyörytti edelleen hyökkäyksiä kohti vierasjoukkueen maalia. Varsinkin tunnin kohdalla vaihdosta kentälle tullut Benjamin Rintala toi todella paljon lisää röyhkeyttä ja puhdasta juoksuvoimaa Akatemian hyökkäyksiin ja oli jatkuvasti uhka vastustajan puolustukselle. Sekä "Benun" nopeuden että muiden mallikkaan syöttöpelaamisen johdosta Akatemia pystyi rakentamaan useammankin hyvän maalintekopaikan melkeinpä välittömästi tasoitusmaalin jälkeen. Atte Hentun keskitykseen puskeneen Palohuhdan yritys meni kuitenkin hieman ohi maalin, samoin kuin Sampo Rintalan laukaisuyritys tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Ottelun ratkaisu nähtiin noin 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Rintalan veljeksistä nuorempi, eli Benjamin, sai itselleen pallon vauhtiin ja kyykytti todella komeasti edessään ollutta vierasjoukkueen pelaajaa pistämällä pallon tämän putkista ja karkaamalla laidalta läpi. Maalinteon kanssa viimeaikoina tuskaillut "Benu" näki taka-alueella vapaana olleen isoveljensä ja tarjoili tälle komealla syötöllään avopaikan kuuteen metriin. Komea hyökkäys päättyi Sampo Rintalan illan toiseen osumaan.

Maalin jälkeen Sportingin pelaaminen suoraviivaistui entisestään ja pitkää palloa singottiin joka paikasta kohti kärjessä pelanneita Jallow'ta sekä Oyonoa. Isoimman osan näistä Akatemian puolustus selvitti mallikkaasti, mutta muutaman paikan pystyi vierasjoukkuekin luomaan ennen peliajan täyttymistä. Rangaistusalueella kimpoilleeseen palloon maalintekoa pääsi yrittämään Oyono, jonka laukauksen Vironen hoiti tyylikkäällä torjunnallaan. Kulmapotkun jälkimainingeissa maalintekoa pääsi puolestaan yrittämään Niang, mutta Vironen hoiteli tämänkin puskun reaktiotorjunnallaan.

Akatemian tuhlaustalkoot kentän toisessa päässä puolestaan jatkuivat edelleen. Antti Palohuhta oli parikin kertaa huippupaikoilla, mutta tällä kertaa hänen yrityksensä painuivat ohi tai yli maalin. Atte Henttu ampui niin ikään avopaikastaan ohi maalin. Komean kulmakuvion päätteeksi Jimi Hackspik pääsi ampumaan rankkarialueen rajoilta todella vaarallisesti, mutta vierasjoukkueen ehdottomasti paras pelaaja, maalivahti Ziazikov, venytti pallon takaylänurkasta kulmaksi. Niin ikään kulmapotkusta lähteneen tilanteen jälkeen Arttu Seikkula puolestaan tykitti pallon rimaa hipoen yli Sportingin maalin.

Ja kun lisämaaleja ei kumpikaan joukkue saanut tehtyä, niin erotuomari Pasi Tuurinmaan loppuvihellyksen soidessa taululla olivat kotijoukkueen voittolukemat 4-2. Akatemia palasi näin ollen voittokantaan parin ottelun tuloksellisen korpivaelluksen jälkeen. Kotijoukkue olisi helpostikin voinut tuplata maalimääränsä, sillä sen verran se pystyi luomaan laadukkaita maalintekopaikkoja.

- Toisella jaksolla saatiin meidän keskikenttä tukemaan paremmin meidän puolustuslinjaa Sportingin lämiessä pitkää kärkiparilleen. Voitettiin usein ykkönen sekä kakkonen ja päästiinkin sitten aika rauhassa rakentamaan omaa pelaamista sen päälle. Pari kertaa avattiin heidän prässinsä todella mallikkaasti ja päästiin sitäkin kautta pelaamaan monipuolisesti. Ei siinä pelaamalla järjestettyjä maalipaikkoja ollut vastustajalla kovinkaan montaa ja muutenkin oltiin hyvin pelin päällä koko 90 minuuttia. Päästetyt maalit harmittaa, tai enemmänkin se tapa jolla ne syntyivät. mutta jossain vaiheessa varmasti näistäkin opitaan, Lyyski kertoo.

Kovasti sarjapaikkansa puolesta taisteleva Sporting Kristina osattiin ennakkoon arvioida hankalaksi vastustajaksi, sillä viimeaikojen pelaajahankinnat lisättynä muutamaan laadukkaaseen alkuperäisryhmään kuuluneeseen pelaajaan olivat omiaan lisäämään kristiinankaupunkilaisten iskukykyä. Varsinkin kärjen Ousman Jallow oli etukäteen mielenkiintoinen pelaaja ja hänen nimensä olikin korostettu kokoonpanojen tullessa julki.

- Samaa leipäähän hekin syövät ja vaikka Jallow on tälle tasolle hyvä pelaaja, niin kyllä siihenkin on syynsä miksi hän oli nyt pelaamassa meitä vastaan Kolmosessa. Ennemmin kääntäisin katseet meidän pelaamiseen, kuten ennen otteluakin sanoin, niin Jallow tai kukaan muukaan ei ottelua meille voita, vaan kyllä meidän täytyi tehdä se ihan itse. Pelattiin hyvää jalkapalloa ja meillä oli paljon onnistujia tänäänkin kentällä. Oltiin selkeästi parempi joukkue tänään ja kaikesta näkyi teemanakin ollut yhtenäisyys ja aktiivisuus. Haluttiin voittaa tämä peli ja ansaitusti näin tapahtui, Lyyski toteaa.

Akatemia varmisti voitollaan paikan Kolmosen ylemmässä loppusarjassa. Alueen Kolmosen runkosarjaa on jäljellä vielä yksi kierros, tuolloin Akatemia matkustaa Vaasaan ja siellä kohdataan 21.8. paikallinen VPV.

Akatemian kokoonpano:

Antti Vironen, Aleksi Seppälä, Aku Ahokangas, Yevhen Sabadash, Jimi Hackspik, Jouni Ahvenkoski, Akseli Matilainen, Atte Henttu (73. Arttu Möttönen), Valtteri Palosaari (64. Benjamin Rintala), Sampo Rintala (73. Arttu Seikkula), Antti Palohuhta (85. Atte Kangas).


Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
Akatemia 4 - 2
(2-1)
7' Maali Henttu Atte

19' Maali Jallow Ousman

30' Maali Palohuhta Antti

46' Maali Rintala Sampo

52' Maali Jallow Ousman

71' Maali Rintala Sampo
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Lokakuu   »
Kategoriat