Esittely
Ottelutilastot
VPV - KPV Akatemia
2021 - Akatemia - Kolmonen C-lohko
Klo 15:00 Palosaari
21
Elo

Akatemia päättää runkosarjan Vaasassa


Akatemia matkaa lauantaina Kolmosen runkosarjan päättävällä kierroksella Vaasaan. Vastaan siellä asettuu perinteinen, mutta suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi nimikaima, Vaasan Pallo-Veikot.

Lauantain ottelussa vastaan asteleva VPV on KPV ry:n tavoin pitkät perinteet omaava seura, sillä VPV on perustettu vuonna 1931. Lauantain ottelu onkin VPV:lle samalla ilmeisesti 90-vuotista seurahistoriaa juhlistava tapahtuma. VPV:n seurahistorian tähtihetki on toistaiseksi ollut kesä 1945, jolloin se nähtiin jopa Suomen pääsarjatasolla. Silloin tuntui vaasalaisfutiksella kulkevan muutenkin, sillä samalla kaudella pääsarjaa pelasivat myös Vaasan Palloseura sekä Vasa IFK. Pääsarjakokemusta VPV:llä on myös jääpallon puolelta.

Tällä kaudella VPV:a povattiin jälleen kerran sarjan alempaan kastiin, mutta niin vain on taas käynyt, että vaasalaisryhmä pelaa runkosarjan loppupuolella paikasta ylemmässä loppusarjassa. Tasaisesti pitkin kautta pisteitä napsinut VPV on tällä hetkellä kiinni viimeisessä ylemmän loppusarjan paikassa niukasti ja tilanne saattaa vielä muuttua heidän kannaltaan ennen lauantaina ottelua muiden pelatessa rästiotteluitaan.

- VPV on ihan mielenkiintoinen ja hieman erilainen vastustaja viimeaikoina kohtaamiimme joukkueisiin verrattuna. Hyökkäyspää heillä on tälle sarjatasolle ihan hyvä ja heillä on suhteellisen selkä, mutta myös poikkeuksellinen tapa rakentaa hyökkäyspelaamistaan. Saadaan eteemme nyt hieman erilainen haaste pelillisesti, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Lauantain vastustaja on joukkueena hieman Akatemiaa kokeneempi, kuten toki aika moni muukin joukkue tässä sarjassa. VPV on ollut joukkueena kasassa suhteellisen pitkään ja se myös näkyy. Ketosen veljekset, kapteeni Juuso Hautala sekä keskialueen Miro Roukus ovat ennakkotiedon mukaan ehkä ne VPV:n ehdottomaan parhaimmistoon kuuluvat pelaajat.

- Kaverilla on yhtenäinen ja erittäin hyvähenkinen joukkue kasassa, pelaajat ovat olleet pitkään yhdessä ja se vahvistaa heidän kollektiivista tekemistä. Periaatteessa VPV on urheilullinen nippu, josta joku voisi käyttää jopa kaveriporukka -kuvausta. Ottelut ovat heille mahdollisuus hankkia lisää kokemuksia yhdessä ja varsinkin kotikentällään Palosaaressa tämä on vaikeasti voitettava porukka, Lyyski summaa.

Kovasti ylempään loppusarjaan tyrkyllä olevan VPV:n tapaan tasaisesti pisteitä kerännyt Akatemia varmisti paikkansa lopullisesti ylemmässä loppusarjassa edellisen ottelun voittamisen myötä. Tuolloin vastassa oli kovasti vahvistuksia hankkinut Sporting Kristina, jolla kohtalona on nyt jäädä kumminkin kamppailemaan sarjapaikkansa puolesta alempaan loppusarjaan.

- Edellisessä ottelussa olimme mielestäni varsin hyviä pallon kanssa, ehkä vähän tehottomia, mutta selkeästi parempia kuin vastustaja. Ansaitsimme voiton tuosta ottelusta, eikä sitä kukaan lokakuussa muista, että kuinka monta maalintekopaikkaa hukkasimme tuon ottelun ensimmäisellä jaksolla. Päästämämme maalit olivat vähän harmillisia, mutta muuten olen tyytyväinen esimerkiksi meidän puolustuspelaamiseemme. Olimme sopivan aggressiivisia ja ennen kaikkea teimme hommat yhdessä, Lyyski tuumaa.

Pienten poissaolojen kanssa paininut Akatemia joutuu tosissaan pähkäilemään kokoonpanonsa kanssa lauantain ottelua ajatellen. Saletisti ottelun missaavat Axel Lindholm, Daw Malval, Jaakko Juvila, Elias Mikkola sekä edustuksen pelaajista Akatemian mukana olleet Joonas Paananen sekä Noa Lehtonen. Heidän lisäkseen Jouni Ahvenkoski ei ole pystynyt viikolla harjoittelemaan Sundomissa saadun nilkkavamman jäljiltä, Aleksi Seppälä on sairastellut koko viikon ja tämän päälle vielä sekä Yevhen Saadash, Valtteri Palosaari että Antti Palohuhta ovat olleet työmaailman mukana. Samalle päivälle osuvat edustusjoukkueen sekä B-junioreiden ottelut myös verottavat kokoonpanoa jonkin verran.

- Harjoituksissa on ollut nyt 12 pelaajaa, että eihän se ihan ideaali tilanne ole meidän kannalta. Olemme vähän väliinputoajia taas tälläkin kaudella pelaajien suhteen, sillä meidän pelaajia menee edustukseen paikkaamaan loukkaantumisia emmekä saa mistään korvaajia heille. Rinki on meilläkin rajallinen, vaikka suht laadukas onkin. Tässä on onneksi vielä muutama päivä otteluun, emmeköhän me jotain keksi niin, että saamme kokoonpanon lauantaille kasaan, Lyyski päättää.

VPV vs Akatemia lauantaina 21.8. klo 15:00 Palosaaren kentällä.

Akatemialle tyly tappio


Akatemia sai oikein isän kädestä lauantaina Vaasassa, kun runkosarja päätösottelussa kotijoukkue VPV latoi taululle tylyt lukemat 7-2 (2-2). Paljoa ei seliteltävää vierailijalle jäänyt. Vierasjoukkueen maaleista vastasivat Jouni Ahvenkoski sekä Arttu Seikkula.

Launatain reissu Palosaaren kentälle noudatti jostain kumman syystä jo alusta alkaen samanlaista kaavaa, kuin viime vuonna. Matkan aloittaminen viivästyi reippaasti kun joukkueen käyttämän bussin kanssa tuli hieman ongelmia lähtöpaikalla. Tämä ei selitä tulosta tai peliesitystä millään tavalla, mutta on käsittämätöntä, kuinka nämä tapahtumat osuvat aina tiettyihin otteluihin.

Ottelun alku oli Akatemialta kaikesta huolimatta ihan kohtalainen, jonkin näköistä painetta saatiin kotijoukkueen maalille, mutta ei mitään yltiövaarallista kumminkaan. Samalla tavalla myös kotijoukkue VPV pystyi viemään peliä kohti Akatemian maalia, mutta ihan alussa ei mitään erikoista sekään saanut aikaan.

Sitten alkoivat maalitalkoot. VPV siirtyi johtoon, kun Akatemian pelaajat hieman nukahtivat puolustuspelaamisessaan. Pallo pelattiin laitaan ja sieltä edelleen maalinedustalle. Antti Vironen pystyi ensimmäisen yrityksen torjumaan, muttei enää toista ja kotijoukkue siirtyi johtoon. Heti perään Atte Hentulle avautui hyvä paikka tasoitukseen Valtteri Palosaaren esityöstä, mutta kotijoukkueen veskari pystyi Hentun laukauksen torjumaan.

Hetkeä myöhemmin Akatemia tasoitti ottelun. Edellisen kaltainen tilanne päättyi siihen, että maalintekoa yrittänyt Henttu kaadettiin rankkarialueella ja pallo vietiin pilkulle. Rankkarin toimitti maaliin Jouni Ahvenkoski ja tasoitti samalla tilanteen.

VPV siirtyi uudelleen johtoon, kun hieman varkain syntyneestä tilanteesta kotijoukkueelle tuomittiin rankkari. Pallo oli menossa jo sivurasjasta yli, Akatemian pelaajat lopettivat pelaamisen ja niin vain VPV kaivoi pallon vielä peliin. Nopean pystysyötön jälkeen kotijoukkueen pelaaja kompuroi rangaistusalueella sen verran, että ottelun erotuomarilla oli mahdollisuus viedä pallo pilkulle. Ja näin myös tapahtui. Tuomittu rankkari ammuttiin maaliin ja kotijoukkue otti jälleen johdon.

Akatemia nousi kumminkin tasoihin vielä ennen puoliaikaa. Laitapuolustajana pelannut Arttu Seikkula sai pallon noin 25 metrissä pienen hyökkäyspään paineen jälkeen ja täräytti komealla laukauksella pallon VPV:n maalin etuyläkulmaan tasaten taukotilanteeksi 2-2.

- Olen todella pettynyt meidän esitykseemme. Ensimmäisellä jaksolla pysyimme jollain tavalla pelissä mukana kun saimme pari maalia tehtyä, mutta muuten olimme ongelmissa ihan alusta alkaen. Jouduimme liikuttamaan liikaa pelaajien pelipaikkoja ja se kyllä näkyi varsinkin pelirytmissä sekä ratkaisuissa. Tiedettiin kuinka vastustaja pelaa ja tiedettiin kuinka meidän pitäisi pelata, mutta ei jostain syystä sitä sovittua tapaa toteutettu alkuunkaan. Käytännössä kaivettiin verta omasta nenästä ihan alusta saakka, toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Toisen jakson alku oli Akatemialle karmea. VPV teki kolme maalia kolmesta paikastaan todella lyhyen ajan sisään ja ottelu oli sitä myöten taputeltu. Kotijoukkueen kolmannessa maalissa parikin Akatemian pelaajaa seurasi vieressä juoksemalla kotijoukkueen pelaajaa n. 40 metrin matkan ja pääsi lähietäisyydeltä todistamaan saman pelaajan keskitystä maalille, josta pallo sitten laitettiin maaliin. Kotijoukkueen neljäs maali tuli jälleen rankkarista, kun läpi karanneen pelaajan kaatoi vastaantulossaan myöhästynyt Vironen. Viides maali taas livahti helpohkosti sisään kaukolaukauksesta.

- Kyllähän sitä valmentajana miettii, että mikä saa joukkueen pelaamaan tuolla tavalla, kuten me pelasimme toisen jakson alun. Ei oltu millään tavalla mukana ottelussa ja käytännössä annettiin vastustajan tehdä kentällä mitä he halusivat. Ja he myös tekivät ihan mitä halusivat. Ymmärrän virheet nuorilta pelaajilta, niitä tulee aina. Senkin ymmärrän, että meillä tuli esimerkiksi sijoittumisvirheitä. Nekin on hyväksyttävissä, kun on useampi pelaaja oudolla pelipaikalla. Mutta sitä on vaikea hyväksyä, että emme ota vastuuta tekemistämme asioista ja tekemättä jättämistämme asioista, Lyyski puhisi.

VPV kaunisteli vielä kahden läpiajomaalin turvin lukemia ottelun loppupuolella. Kuvaavaa on sekin, että näistä ensimmäisessä vierasjoukkueen puolustaja ei osunut palloon purkuyrityksessä ja jälkimmäisessä pallo käytännössä syötettiin itse läpiajoon juosseelle pelaajalle. Näin Akatemian runkosarjan päätöksestä tuli täydellinen pannukakku. Ja sitä ei valmennuksessa katsota hyvällä.

- Meidän pelaajat puhuivat ottelun jälkeen, että kenttä vaikutti pelaamiseen. Tai ihmettelivät kentällä ollessaan toistensa ratkaisuja ääneen. Kaikki tuo kertoo minulle sen, että he eivät osaa kantaa vastuuta tekemisestään. Ihan turha valittaa kentästä mitään, se oli ihan hyväkuntoinen nurmialusta. Liukas sateiden jäljiltä ja kapea, mutta ihan hyvä se oli. Hiljalleen olisi suht monen pelaajan aika alkaa katsomaan peiliin. Tässä on ollut jonkinlaista pelaajapulaa jo jonkin aikaa ja se näkyy harjoittelussa. Huono harjoittelu taas näkyy peleissä. Vähän tuntuu että meillä seurayhteisössäkin jokainen ajattelee hieman liikaa omaa pesäänsä, Lyyski tilittää.

Akatemia jatkaa otteluitaan ylemmässä loppusarjassa. Paineita ei nää ole siis sarjapaikan tai sarjanousun suhteen, joten loppukauden se voi harjoitella pelaamista aikuisia vastaan, siihen on nimittäin aihetta


Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
7 - 2
(2-2)
Akatemia
10' Maali Säily Samuel

24' Maali Ahvenkoski Jouni

32' Maali Ketonen Pietari

52' Maali Norrena Antton

54' Maali Ketonen Pietari

56' Maali Norrena Antton

75' Maali Mäkelä Joel

92' Maali Mäkelä Joel
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Lokakuu   »
Kategoriat