Esittely
Ottelutilastot
KPV Akatemia - VPS Akatemia
2020 - Akatemia - Länsi kolmonen
Klo 19:00 Kokkola, Keskuskenttä
28
Kes

Akatemialla kotiavaus sunnuntaina


Akatemia jatkaa Kolmosen otteluitaan sunnuntaina, kun upouudelle Keskuskentän tekonurmelle vastaan astelee VPS Akatemia. Vielä viime kaudella Kakkosta pelannut ryhmä pelaa samalla kauden ensimmäisen sarjaottelunsa, Akatemialle ottelu on toinen, sarja-avauksessa kaatui komeasti Sporting Kristina vieraskentällä.

VPS Akatemia on ollut hieman muutoksen kourissa parin edellisen kauden aikana, eikä viime kaudella Kakkosessa pystynyt uusimaan sarjapaikkaansa. Näin edessä oli paluu Kolmoseen, samaan sarjaan jota joukkue lähes dominoi paria vuotta aikaisemmin. "Vepsun" joukkue koostunee Akatemian tavoin pääosin paikallisista nuorehkoista pelimiehistä.

- "Vepsu" on varmasti pelaava joukkue. Sitä he olivat pari vuotta sitten Kolmosessa sekä edelliskaudella Kakkosessa. Jos ajatellaan että runko on sama kuin Kakkosessa ja mukaan tulee sekä VPS:n edustuksen sekä yhteistyöseura VIFK:n sopimuspelaajia, niin onhan se ihan selvä juttu että Kolmoseen se on varmasti laadukas joukkue. Taitoa ja jalkoja on varmasti vastassa. toteaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

Vaikkakin VPS Akatemia putosi kauden jälkeen sarjaporrasta alemmaksi on Lyyskin mielestä täälläkin paljon opittavaa "Vepsun" toiminnasta.

- VPS nosti rohkeasti akatemiapelaajia edustusjoukkueen rosteriin. Heistä esimerkiksi Momodou Sarr lunasti paikkansa edustusjoukkueessa ja mielestäni pelasi varsin hyvän debyyttikauden. Nyt hän on yksi "Vepsun" vaarallisimmista pelaajista ja on ihan kiva seurata kuinka hän tulevalla kaudella Ykkösessä pärjää. Toivottavasti hänen antamansa esimerkki motivoi myös meidän pelaajiamme panostamaan lajiin ja työntekoon sillä ilmaiseksi ei kukaan saa yhtään mitään.

Voitokkaan sarja-avauksen jälkeen Akatemiassa on päästy huolella keskittymään harjoitteluun, sillä sarja-avauksen ja tulevan ottelun väliin mahtui juhannuksen lisäksi kaksi täyttä viikkoa ilman ottelua. Valmentajan mukaan Akatemia on valmis kun ottelu sunnuntaina vihelletään käyntiin.

- Sarja-avauksen jälkeisenä maanantaina osa pelaajista teki palauttavan harjoituksen ja muut korvaavan harjoitteen, jolla pyrittiin saamaan ilman minuutteja jääneille ottelua vastaava rasitus. Muutenkin koko juhannusviikko mentiin aika huoletta fyysinen rasitustaso edellä. Tällä viikolla ollaan sitten käännetty katseita vähän enemmän sunnuntain peliin ja ollaan käyty läpi taktisia juttuja hieman enemmän. Lauantaina valmistavissa sitten hiotaan viimeisetkin yksityiskohdat jengoilleen, jotta ollaan sunnuntaina valmiita. Kiva päästä taas pelaamaan, Lyyski sanoo.

Sarja-avauksen tuoman voiton myötä Akatemiassa on ollut hyvä pöhinä päällä ja harjoittelu on maistunut koko porukalle hyvin.

- Pystymme harjoittelemaan määrällisesti hyvin, tapahtumia on sopivasti ja osanotto on pääosin aktiivista. Uskon että hiljalleen kaikille on selvää, että paikka kokoonpanossa ansaitaan harjoituskentällä, eikä siihen riitä pelkkä osallistuminen vaan pitää myös pärjätä. Joukkueella on ollut hyvä harjoittelumotivaatio ihan kauden alusta saakka ja työmoraali sekä halu kehittyä huokuvat pelaajistosta. Toki myös muutaman pelaajan mukanaan tuoma kokemus näkyy tekemisessä, vaatimustaso on sopivan korkealla joka ikinen päivä. Kristiinankaupungissa tapahtui paljon juttuja, joita olemme harjoitelleet. Tapahtui myös juttuja, joita emme halua tapahtuvan eli harjoittelu jatkuu normaalisti. Ja tulee jatkumaan myös "Vepsu"-matsin jälkeenkin, Lyyski toteaa.

VPS-ottelu päästään pelaamaan uutuuttaan hohtavalle Keskuskentän tekonurmelle. Akatemia pääsee uusitulle kentälle ensimmäistä kertaa lauantaina, kun joukkue vetää areenalla valmistavan harjoituksen. Pelialustan lisäksi muitakin muutoksia kentässä on.

- Kenttä on edelliseen verrattuna paljon, todella paljon, isompi. Nyt on ainakin tilaa touhuta ja alusta on viimeisen päälle kunnossa kelillä kuin kelillä. Älyttömän hienoa että tänne saatiin vihdoin nykyvaatimukset kattava kenttä. Tottakai olisi ideaalitilanne pelata jatkuvasti huippukuntoisella nurmialustalla, mutta eivätköhän pari edellistä kautta ole osoittaneet sen, että tekonurmi on näillä leveysasteilla se kaikistä järkevin vaihtoehto, Lyyski kertoo.

KPV Akatemia vs VPS Akatemia sunnuntaina 28.6. Keskuskentällä klo 19:00.

Tervetuloa!

KPV vei Akatemioiden kohtaamisen


KPV Akatemia sai sunnuntai-illan vieraakseen vastaavanlaisen virielmän Vaasasta, kun Kolmosen otteluun vastaan asteli VPS Akatemia. Kahden akatemiajoukkueen kohtaamisen vei lopukta kotijoukkue KPV lukemin 1-0 (0-0). Kotijoukkueen ja ottelun ainoan iski vastahyökkäyksen päätteeksi Pietro Kytölaakso ottelun 65. minuutilla.

Lähtlökohdat otteluun olivat hienot, sillä Keskuskentälle hiljattain asennettu tekonurmi tarjosi loistavat puitteet hienolle jalkapalloillalle. Ja sellainen saatiinkin. Vieraaksi saapunut VPS Akatemia oli nimittäin sen verran panostanut kokoonpanoonsa että mukaan oli otettu edustusjoukkueen päävalmentaja Christian Sund sekä noin puolet avauskokoonpanosta. Tämä kuitenkin lähinnä hymyilytti kotijoukkueen riveissä, sillä sitä osattiin odottaa.

- No joo, ymmärrettiin asia kun huomattiin että VPS oli siirtänyt Ykkösen avaustaan eteenpäin. Osattiin odottaa useampaa apua edustusjoukkueesta Akatemian puolelle ja olihan niitä siellä useampikin. Mutta toisaalta meilläkin oli kolme ja veskari, niinhän nämä hommat toimii, avaa Akatemian valmentaja Aki Lyyski.

VPS tuli otteluun hyvällä jalalla ja pakotti kotijoukkueen puolustusasemiin ensimmäisen vartin aikana. Vierailija liikutti komeasti palloa ja pyrki jarkuvasti luomaan ylivoimia laitakaistoille. "Vepsu" sai pidettyä palloa pitkiäkin aikoja kotijoukkueen kenttäpuoliskolla, mutta ottelun ensimmäinen maalintekopaikka avautui kotijoukkueen Pietro Kytölaaksolle, joka kumminkin nousunsa ja puolittaisen läpiajonsa päätteeksi ampui pallon hieman etukulmasta ohi vaasalaismaalin.

- Meillä oli tosi isoja ongelmia merkkauspelaamisen kanssa ja VPS pääsi jatkuvasti liikuttamaan palloa keskustan kautta laidalta toiselle. Keskialueen pelaajat eivät oikein löytäneet merkattaviaan ja oltiin jatkuvasti myöhässä. Turhauttavaa sinällään kun juuri tätä asiaa korostettiin ottelupalaverissa kun tiedettiin että vastustaja on hyvä pallollinen joukkue, Lyyski kertoo.

Avausjakso tasoittui hieman loppua kohden ja kotijoukkuekin pääsi enemmän palloon kiinni, tosin kovinkaan vaarallisia maalintekopaikkoja ei kotijoukkue saanut aikaiseksi. Ei niitä tosin vierailijallekaan siunaantunut kuin yksi, mutta Fabrice Gatambiye ampui pallon läpiajonsa päätteeksi taivaan tuuliin. Loput puolittaiset tilanteet KPV-puolustus hoiteli varmasti maalivahti Teppo Marttisen johdolla.

Puoliajalla Akatemia joutui vaihtamaan kapteeni Mikael Nisulan pois ja selkäkivuista kärsineeen kipparin tilalle tuli Wegye Wegye. Tämä ja Akseli Matilaisen siirtäminen keskikentälle toivat hieman lisää liikettä kentälle ja puolustuspelaaminen oli pykälän nöyrempää ja organisoidumpaa. Tämän myötä vierailijan pelaaminen hankaloitui ja kotijoukkue alkoi saamaan pallonriistoja jos vaasalaisten kenttäpuoliskolla. Muutamaa vaarallista vastaiskua ei kuitenkaan kotijoukkueen toimesta pystytty hyödyntämään ja näin ottelu eteni kohtuu tasaisissa merkeissä aina tunnin kohdalle saakka.

Laajalla arsenaalilla läpi ottelun hyökännyt VPS Akatemia alkoi rummuttamaan palloa kotijoukkueen päätyyn enemmän ja enemmän pelikellon edetessä tunnin kohdalle. Edelleenkin Akatemian nöyrä puolustuspelaaminen piti vierasjoukkueen maalintekopaikat minimissä, mutta toisaalta oma pallollinen pelaaminen sekä maalipaikkojen luominen loistivat poissaolollaan pitkien puolustusjaksojen jäljiltä.

Otelun 65. minuutilla kuitenkin tapahtui se, mitä vaasalaisriveissä varmaankin pelättiin. Nimittäin Akatemia siirtyi ottelussa johtoon. Kotijoukkue katkaisi vastustajan hyökkäyksen ja vastaiskun päätteeksi pallo pelattiin laidaltaan maalinedustalle liikkuneelle Pietro Kytölaaksolle, joka pääsi tälläämään pallon lähes tyhjään VPS-maaliin. Komea ja oikeaoppinen vastahyökkäys, jossa pallo kävi useammalla kaistalla ennen maaliin päätymistä.

Johtomaalin jälkeen kotijoukkueelle tuli sen verran jobinpostia, että oikealta laidalta jouduttiin vaihtamaan peräjälkeen pois krampeista kärsineet Daw Malvall sekä Valtteri Palosaari. Sisään tulivat Axel Lindholm sekä Aleksi Kangasvieri. Samalla kotijoukkue vaihtoi hieman ryhmitystään ja sai paremmin ja paremmin VPS:n pelinavaamisen kuriin. Tämän lisäksi Akatemia pystyi luomaan myös muutaman puolittaisen maalintekopaikan, mutta viimeistely ei enää onnistunut toistamiseen.

Kuten usein tällaisissa tilanteissa käy, niin "Vepsu" alkoi loppua kohden nostamaan ryhmitystään ylemmäksi ja ylemmäksi. Tämä luonnollisesti pakotti kotijoukkueen puolustuskannalle ja todelliseen puolustustaisteluun. Ottelun viimeisellä vartilla vierailija pystyi luomaan useammankin vaarallisen maalintekopaikan, joista olisi voinut ottelun tasoittaa. Kertaalleen kotijoukkueen puolustuksessa pelannut Elmeri Kääntä blokkasi lähes varman maalin heittäytymällä uhrautuvasti pallon eteen ja kerran vierasjoukkueen pelaaja puski keskityksen rimaan. Myös maalivahti Teppo Marttiselta tarvittiin yksi uskomaton tuplatorjunta, jotta Akatemia pysyi johtoasemassa loppuminuuteille saakka.

- Ottelun loppu oli kyllä melkoista asemasotaa meidän puolelta. Ei pystytty pysymään pallossa kiinni sitten millään ja vähän turhan usein peruuteltiin omiin kun oltaisiin voitu kaistaa vaihtamalla hyökätä itsekin. Elmeri ja "Tepi" ottivat molemmat hienoja pelastuksia ja pitivät meidät niillä johtoasemassa, mutta kyllä me puolustettiin todella lepsusti pari tilannetta ja melkeinpä tarjottiin kaverille mahdollisuutta tasoitukseen, Lyyski kertaa.

Viimeisen viiden minuutin aikana kotijoukkuekin alkoi saamaan pidempiä hyökkäyksiä ja näin saatiin kulutettua arvokkaita minuutteja vastustajan päässä. Kärkeen tulleet Aleksi Kangasvieri sekä Wegye Wegye pystyivät yhdessä Pietro Kytökaakson kanssa pitämään palloa kulmalipulla sen aikaa, että vihdoin toisen puoliajan 51.minuutilla erotuomari Pasi Tuurinmaa vihelsi ottelun päättyneeksi ja Akatemia pääsi juhlimaan voittoa kovan päivätyön jälkeen.

- Lopussa varsinkin "Axun" ja "Pietun" henkilökohtainen pelaaminen antoivat muulle porukalle aikaa palautua jatkuvasta puolustuspelaamisesta. Muutenkin ryhmitystä muuttamalla saatiin pelaaminen enemmän kontrolloiduksi ja sitä kautta keskusta tukittua. Pitää tottakai myöntää rehellisesti, että kyllä meillä tuuriakin oli matkassa. Sitäkin tarvitaan aina välillä. Meidän pelaajat tekivät hirveän määrän töitä puolustussuuntaan ja se palkittiin nollapelillä ja kolmella pisteellä. Niihin olen tyytyväinen, muussa on edelleen kehittämistä aika paljonkin.

Seuraavan kerran Akatemia on tulessa lauantaina 4.7. kun Keskuskentälle saapuu vieraaksi Kaskö IK:

Akatemian kokoonpano:

Teppo Marttinen, Elias Mikkola, Elmeri Kääntä, Jaakko Juvila, Daw Malvall (66. Aleksi Kangasvieri), Mikael Nisula (46. Wegye Wegye), Abu Sanounu, Jouni Ahvenkoski (78. Christian Virta), Valtteri Palosaari (68. Axel Lindholm), Pietro Kytölaakso, Akseli Matilainen


Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
Akatemia 1 - 0
(0-0)
Lisää uutisia
Kokkolan Pallo-Veikot
«  Syyskuu   »
Kategoriat