Akatemia, miesten kolmonen

KPV - FC Jukola  5 - 1

Ykspihlaja urheilukenttä

Akatemialle neljäs voitto putkeen

KPV:n Next Generation eli seuraava sukupolvi pelimiehiä on tulossa ylöspäin akatemian kautta. Perjantaina joukkue otti jo neljännen perättäisen voittonsa miesten kolmosessa, kun kokenut vaasalaisjoukkue FC Jukola sai taipua Ykspihlajassa maalein 5-1. Numerot jäivät leveiksi, vaikka Jukola sai pelata viimeiset 20 minuuttia miesylivoimalla maalivahti Aki Lyyskin tultua ulosajetuksi suoralla punaisella kortilla Henri Scheweleffin läpiajoa torjuessaan.

Akatemian liike oli alusta lähtien aivan eri tasolla, kuin joskus nuorempana juosseiden vaasalaisten. Liekö Jukolalla liian hyvin muistissa keväinen ottelu, jossa Jukola päihitty Akatemian maalein 4-0. Nyt tuli kuitti yhtä suurella maalierolla. Maaliero olisi voinut olla Akatemian hyväksi suurempikin, mutta Lyyskin ulosajo tasoitti sen verran puntteja että maalimäärä jäi viiteen.

Lyyskin ulosajoon johtanut tilanne syntyi 69 minuutin kohdalla, kun ainoa liukas vaasalainen, 33-vuotias Henri Scheweleff pinkaisi Akatemian linjasta läpi ja sai komean noston juoksulinjalleen. Scheweleff ajoitti 60 maaottelun kokemuksellaan läpiajonsa sopivasti ja tuikkasi pallon Lyyskin ohi ja muisti heittäytyä komeasti Lyyskin jaloista. Pallo pilkulle ja Lyyski ulos. Kokeneen pelimiehen kepponen toiselle kokeneelle.

Oli muuten ensimmäinen kerta, kun Akatemialla oli rosterissa kaksi maalivahtia, siitä kiitos valmennuksen etiäisille. Maalipuiden väliin tuli Riku Uuskartano. Jukolan Jukka Sauso tykitti kuitenkin varmasti pilkulta ohi Uuskartanon ja tilanteeksi 4-1.

Akatemia oli kadonnut Jukolan nököpiiristä jo avausjaksolla. Aki Lyyskillä oli koko jakson aikana vain yksi torjunta, kun akatemiaveskari otti 28.minuutilla kiinni Teemu Heiskarin läpiajon vasemmalta. Muuten Akatemia juoksi, piti palloa ja haki tilaisuutta Jukka Sauson johtaman Jukola-linjan murtamiseen.

Ensimmäisen kerran Jukola-veskari Peter Kauppi sai poimia pallon selkänsä takaa pelin 16.minuutilla. Miko Tornikoski nosti hienon vippauksen linjan läpi juosseen Joona Lindbergin juoksulinjalle. Joona otti pallon hienosti haltuunsa, nosti vielä Kaupin yli ja kävi sitten varmistamassa parista metristä tyhjään rysään, 1-0.

2-0 osuma syntyi rangaistuspotkusta. Jukola purki kulmapotkun, mutta Akatemia lähti uuteen vastahyökkäykseen. Miko Tornikoski ehti rankkarialueen sisällä ensimmäisenä palloon ja tuli kaadetuksi. Samu Laitinen ampui yli hyvin aavistaneen Kaupin. Maali oli Samun neljäs perättäinen onnistunut rankkariosuma tällä kaudella.

Toisen jakson alkuun Akatemia sai paljon tilaa vastahyökkäyksiinsä, kun Jukola lähti hakemaan kavennusta. Keskikentälle tuli tilaa, kun vaasalaisilla ei ollut alaspäin niin kovaa kiirettä. 52.minuutilla Joona Lindberg toi hyökkäyksen vasemmalta rankkarialueen sisään, antoi sitten alueen ulkopuolelle Harri Heiermannin eteen. Harri laukoi kovaa matalan ja kansainvälisen tyylikkäästi pallo pomppasi vähän ennen Kauppia ja painui sivuverkkoon. Hieno laukaus ja hieno maali, 3-0.

Kuusi minuuttia myöhemmin tilanne oli jo 4-0. Antti Palohuhta käänsi keskeltä oikealle ja Daw Malwal paineli läpi. Tarkka sijoitus etutolpan viereen ja kädet kohti taivasta.

Jukolan kavennus tuli 70 minuutin kohdalla ja samalla Akatemia vajaalle. Jukola ei kuitenkaan saanut ylivoimalla  kummoistakaan uhkaa Akatemian maalille. Riku Uuskartano pääsi lopulta helpolla loppupelistä. Lähempänä maalintekoa oli Akatemia vastahyökkäyksistään, joista lopulta tuli yksi onnistuminen tulossarakkeeseen. Vaihdosta siään tulleiden B-junioreiden akseli Eetu Saari ja Oskari Saviranta nosti Jukola-kulmurin jälkeen hyökkäyksen oikeaa laitaa pitkin. Lopulta Saviranta paineli yksin läpi ja kieputti vielä Kaupin sekä tilanteeseen ehtineen topparin nurmen pintaan ennen kuin tuikkasi pallon sisään. 5-1 ja kellossa 87 minuuttia.

Tästä on hyvä jatkaa seuraavaan peliin viikon päästä perjantaina.  Eli 12.8 klo 18.30 KPV Akatemia - FC Korsholm Ykspihlajassa.

kokoonpano: Lyyski (ulos 70.min) - Penttilä, Korkiakangas, Laitinen, Seppälä (saari) - Palosaari (Ihalainen), Tornikoski (Saviranta), Heiermann, Malwal, Lindberg (Uuskartano mv) - Palohuhta (Laitala)