Akatemia, miesten kolmonen

Esse IK - KPV   0 - 2

Ähtävä

Akatemian Riku piti nollan

Akatemian maalissa torjunut Riku Uuskartano piti perjantaina nollan, kun Akatemia pelasi kolmannen peräkkäisen voittonsa. Tällä kertaa tilille tuli varsin kova päänahka, sillä sarjakolmonen Esse IK kaatui Ähtävällä maalein 0-2 (0-1).

Esse IK ei ole tottunut jäämään kolmosen otteluissaan maaleitta. Vain sarjan kärkijoukkueet JBK ja SJK-Akatemia ovat pystyneet pitämään Essen maalitilastoista omilla keinonurmillaan. JBK ja SJK-Akatemia olivat myös ennen perjantaita ainoat, jotka olivat Essen pystyneet sarjassa kaatamaan.

Senpä vuoksi Akatemian ansaittu voitto oli erityisen huomioitava. Akatemian koko joukkueen puolustuspelaaminen on parantunut kauden edetessä. Lisäksi neljän, viiden B-junioreiden tultua mukaan akatemian pelaavaan ryhmään, kilpailu pelipaikoista on koventunut ja voi oikeastaan sanoa, ettei Akatemialla ole selvää aloituskokoonpanoa, vaan avauskokoonpanon tason pelaajiksi voidaan lukea jo 15-16 pelaajaa. Tämä antaa valmennukselle mahdollisuuksia taktisiin vaihtoehtoihin.

Esse on tottunut isolla kotikentällään juoksemaan vastustajilta jalat alta. Perjantaina se ei onnistunut. Akatemia otti pallon aluksi hallinnan ja pytyi luomaan yhden hyvän maalipaikan jo ennen 12.minuutin kohdalla syntynyttä avausmaaliakin. Emmanuel Angilo pelasi Antti Palohuhdan laukaisupaikkaan, mutta Esse-veskari torjui jaloillaan 12 metristä tulleen laukauksen.

Johtomaali syntyi 12.minuutin pelin jälkeen. Akatemia sai vapaapotkun Essen kenttäpuoliskolta. Erotuomaripuhuttelun jälkeen Akatemia yritti nopeaa avausta laidalle tavoitteenaan 2 v 1 tilanne tyhjälle oikealle sivustalle. Tilanne kuitenkin palautettiin, kun erotuomari ei vielä ollut puhaltanut toista kertaa pilliinsä eli antanut lupaa pelin jatkamiselle. No, uusitusta vaparista Joona Lindberg pelasi täydellisen pallon takatolpan tuntumaan ja Antti Palohuhta puski komeasti pallon sisään.

Maalin jälkeen Esse lähti raivoprässillä hakemaan nopeaa kuittausta. Sinipaidat saivat puolenkymmentä vaarallista hyökkäystä akatemian päätyyn asti, mutta keskityksille ei löytynyt jatkajaa Essen pelaajista. Topparikaksikko Samu Laitinen ja Juho Korkiakangas pystyivät painimaan hyvin rymistelyyn pyrkineen kotijoukkueen kanssa. Myös maalivahti Riku Uuskartano haki muutaman kulmuri- ja keskityspallon näyttävästi ja korkealta. Avausjakson vaarallisin tilanne syntyi Akatemian virheestä hyökkäykseen lähdössä. Pakka oli jo leveällä, kun tuli steppailua pallon kanssa ja Esse pääsi 4 v 2 hyökkäykseen. Nyt oli Riku Uuskartanon vuoro pelastaa maalinsa upealla jalkatorjunnalla.

Toisen jakson alkuun tehtiin yksi vaihto, kun vasemmalla puolustajana pelanneen Joni Appelgrenin jalka kipeytyi. Tilalle tullut B-ikäinen Eetu Saari hoiti tyylikkäästi Akatemian oikean laidan toisen jakson ajan. Esse yritti läpi ottelun oman oikean laitansa (Mika Granlund ja Johan Forsen) kautta, mutta siellä oli vastassa Iiro Penttilän ja Daw Malwallin yhteistyö, joka kesti alusta loppuun isäntien paineen. Iiro ei taaskaan hävinnyt yhtään kaksinkamppailua ja Daw hinasi laitaa väsymättä ylös ja alas.

Pelin 64.minuutilla nähtiin Akatemian hieno toinen maali. Iiron ja Dawn kautta pallo nostettiin puolirajan yli. Antti Palohuhta jatkoi puolenvaihdolla oikealle, missä hetkeä aikaisemmin vaihdosta sisään tullut Jusa Ihalainen ajoi päätyyn asti. Tarjosi sitten takaviistoon pyttypallon hienosti paikan hakeneelle Joona Lindbergille, joka tälläsi matalan laukauksen voimalla verkon perille.

Maalin jälkeen isäntien otteet kovenivat, tuli jatkuvaa jaloillepotkimista, paidasta nykimistä ynnä muuta joutavaa turhautumista. Akatemian pinna kuitenkin piti ja Akatemian kolmas maali oli lähempänä kuin isäntien kavennus. Muutaman kulmurin Esse pelin loppuun sai ja yhden vapaapotkun läheltä 16 metrin rajaan. Akatemian puolustus kuitenkin piti ja pari kertaa Esse-pelaajan laukaus pamahti hyvän näköisestä tilanteesta läheiselle heinäpellolle yli maalin takana olleiden suojaverkkojen.

Akatemian pelit jatkuvat Ykspihlajassa tulevana perjantaina klo 18.30. Vastassa runsaasti liigakokemusta vaasalaisen FC Jukolan muodossa.

kokoonpano: Uuskartano - Penttilä, Laitinen, Korkiakangas, Appelgren (Saari) - Palosaari (Ihalainen), Malwal, Tornikoski, Angilo (Saviranta), Lindberg (Kalliokoski) - Palohuhta.