Akatemia, Miesten kolmonen

Esse IK - KPV   2 - 1

Ytteresse

Hannu Hanhen tuurilla loppuun

Hannu Hanhen tuurilla seilasi Akatemia kolmosen päätöskierroksen. Joukkue olisi tarvinnut vähintään tasapelin päätöskamppailusta pitääkseen varmasti sarjapaikan. Esse IK oli kuitenkin kotonaan parempi maalein 2-1 ja Akatemia sai puristella muiden otteluiden tuloksia. Toivottu tulos kuuluikin Kristiinankaupungista, missä Sporting löi paikalliskamppailussa Kraftin kakkosjoukkueen maalein 2-1.

Näin akatemia piti kolmosen sarjapaikkansa kahden pisteen turvin ennen Kraft 2:sta. Sarjasta kakkoseen nousi Virkiä, joka haki päätöskierroksella voiton sarjakakkonen Norrvallan kentältä. Esse IK sijoittui sarjassa kolmanneksi.

Esse IK oli lauantain ottelussa tosissaan. Sen sai akatemia havaita jo ensimmäisillä minuuteilla. Ähtäväläiset tulivat rajun fyysisesti prässiin ja parilla pelaajalla agressiivisuus meni jo naurettavan hölmöilyn puolelle - rajaheittotilanteissa käveltiin takaperin suoraan puolustajien varpaille, revittiin kuolleissa tilanteissa paidoista tai muita ilmeisesti isommilta kentiltä opittuja ärsytystemppuja.

Ensimmäiset minuutit akatemia oli selvästi alakynnessä, mutta pystyi lopulta syöttöpelillään purkamaan paineen oman maalinsa tuntumasta. Ottelun ensimmäinen hyvä maalipaikka tuli akatemialle. Jere Kentala ja Lasse Känsälä tekivät vasemmalla hyvän esityön ja Mikko Laitala pääsi yrittämään kohti tyhjää maalia Lassen syötöstä. Mikon sijoitus 16 metristä kuitenkin yli tyhjän maalin.

Esse IK sai avausmaalinsa 25.minuutilla. Ähtäväläisten harjoiteltu kulmuri toi tulosta. Pusku pilkun takaa tolpan viereen vei kotijoukkueen johtoon, 1-0. Pelaamalla Esse IK ei maalipaikkoja enää avausjaksolla luonut. Akatemian puolustajan epäonnistunut kikkailu rankkarialueen rajalla kuitenkin avasi Esselle mahdollisuuden maalipaikkaan. Toppari yritti paikata, mutta tuloksena kampitus rankkarialueen rajalla ja pilkku kotijoukkueelle. 2-0.

Toisella jaksolla Esse IK:n prässi hieman hiipui. Akatemia yritti saada kavennusta ja alkoi nostaa peliään pienellä riskilläkin. Esse IK:lle tuli vastahyökkäyksistä 3-4 hyvää maalipaikkaa, mutta ei lisämaaleja. Akatemia sen sijaan onnistui 82.minuutilla.

Daw Malwal prässäsi oikealla ja laitapelaaja antoi huonon taaksepäinsyötön. Tuossa vaiheessa akatemia pelasi jo kolmella puolustajalla ja hyökkäykseen noussut Samu Laitinen luki hyvin syötön, pääsi väliin ja ohitti helposti maalivahdin. 2-1.

Viimeisten kahdeksan minuutin + 4 minuutin lisäajan akatemia haki tasoitusta. Kolme tuloksetonta vapaapotkua aikaiseksi saatiin, mutta ei oikein loistopaikkaa tasoitukselle.

Samu Laitinen siirtyi akatemiakauden aikana hyökkääjästä puolustuksen keskustaan. Tuloksena voitettuja pääpallokamppailuja ja vahvaa vääntökykyä kolmosen hyökkääjiä vastaan. Loppukaudesta toppareita ei enää siirrelty syrjään maalinedustalla.

Akatemia pelasi kauden aikana 24 virallista ottelua. Näistä kolme oli cupin otteluita. Suomen cupissa voitettiin Vaasassa Black Islanders, mutta Oulussa OTP oli tehokkaampi. Regions Cupissa tuli noutaja jo avauspelissä, kun Kajaanissa hävittiin 4-0. Kolmosesta tuli lopulta yhdentoista joukkueen sarja, kun vaasalainen Kiisto a-team luopui seitsemän kierroksen jälkeen. Näin sarjasta putosi luopuneen a-teamin lisäksi vain yksi joukkue.

Kolmosen kaudella akatemia voitti viisi peliä. Vieraskentillä voitoista tuli peräti neljä (VPS-j 3-1, HBK 3-2, Kraft 2-0 ja SIF 3-2). Kotikentällä Santahaan tekonurmella voitettiin ainoastaan Korsholma 3-2. Kauden aikana puolustus piti vain kerran nollan, kun Riku Uuskartano hoiteli tärkeän nollan Närpiön vierailulla.

Kauden tavoite oli pitää sarjapaikka ja se saavutettiin. Hyppäys nelosesta kolmoseen oli kova. Alueen ykkösjoukkueista on valunut paljon hyviä pelaajia alaspäin ja se näkyi kolmosen tason nousuna. Hyvää oppia kuitenkin saatiin nuorelle joukkueelle aikuisten peleistä.

Joukkueessa pelasi kauden aikana virallisissa otteluissa peräti 37 eri pelaajaa. Edustuksen pelaajista Petteri Jokihaara (2 peliä) ja Aaro Hedman (1 peli) kävivät hakemassa tuntumaa. B-juniori-ikäisistä Oskari Saviranta, Joonas Hakasalo ja Eetu Saari kävivät yhden kerran paikkaamassa miespulaa ja tulivat vaihdosta sisään vierasottelussa Virkiää vastaan. Hyviä ja lahjakkaita kavereita nämäkin. Myös useamman pelin pelanneet maalivahti Riku Uuskartano ja hyökkääjä Valtteri Palosaari olivat B-ikäisiä. Valtteri itse asiassa lopulta ratkaisi akatemian sarjapaikan ampumalla 3-2 voittomaalin SIF:n verkkoon pelin 90.minuutilla.

A-ikäisiä pelaajia otteluissa esiintyi 12 kappaletta. Näistä kolme katosi ryhmästä heti talviharjoittelukauden jälkeen ja kaksi (Harri Heiermann ja Juho Korkiakangas vietti armeijavuottaan. Lisäksi armeijan harmaissa palvelivat kauden aikana Joni Appelgren ja Tuomas Hakala.

Akatemian maalitilasto: Kolmosessa: Mikko Laitala 9, Joona Lindberg 3, Jere Kentala 3, Jonathan Tynkkynen 2, Jussi Laakso 1, Petteri Jokihaara 1, Samu Laitinen 1, Jouni Ahvenkoski 1, Valtteri Palosaari 1.

Cupissa: Daw Malwal, Emmanuel Angilo ja Joona Lindberg.

Akatemian ottelutilasto: Joona Lindberg 23, Mikko Laitala 23, Aki Lyyski 21, Oskari Hinkkanen 19, Miko Tornikoski 19, Tony Mäki 18, Joni Vanhakangas 18, Daw Malwal 17, Jere Kentala 17, Tatu Mäki 16, Jonathan Tynkkynen 16, Lasse Känsälä 16, Samu Laitinen 15, Jussi Laakso 12, Valtteri Palosaari 11, Jouni Ahvenkoski 10, Juho Korkiakangas 9, Oscar Ylimäki 8, Joni Appelgren 8, Riku Uuskartano 7, Tuomas Hakala 7, Aku Lehojärvi 6, Matias Kivinen 4, Jarno Reinikainen 3, Harri Heiermann 3, Emmanuel Angilo 3, Ahmed Al-Jubouri 2, Petteri Jokihaara 2, Avancer Mamer 2, Lassi Matilainen 2, Aaro Hedman 1, Harri Hujanen 1, Oskari Saviranta 1, Joonas Hakasalo 1, Eetu Saari 1, Tommi Möttönen 1 ja Miika Ritala 1

Mikko Laitala teki kauden aikana kolmosessa yhdeksän maalia ja oli joukkueen paras maalintekijä.

Juniori-ikäinen Joona Lindberg pelasi keskikentän keskustassa 23 peliä. Vain kerran Joona oli poissa kokoonpanosta. Myös Mikko Laitala osallistui 23:een peliin.

Esse IK

2 - 1

(2-0)
80'MaaliLaitinen Samu